Nejrychlejší hvězda – z Prahy do Paříže za vteřinu

Praha – Astronomové nedávno učinili unikátní objev. Vesmírem totiž letí zatím nejrychlejší hvězda, která za hodinu urazí neuvěřitelných 5 milionů kilometrů. Z Prahy do Paříže by to tak stihla za pouhou vteřinu.

Objev hvězdy, jejíž stáří je přibližně 3700 let, je unikátní zejména v tom, že mechanismus, jakým byla hvězda urychlena, byl doposud vědcům naprosto neznámý. Ukazuje se, že velké zrychlení způsobil asymetrický výbuch. Astronom Jakub Rozehnal ze Štefánikovy hvězdárny v Praze rychlost vysvětluje výbuchem supernovy, při němž se uvolnilo obrovské množství energie, což je milionkrát víc, než hvězda vysvítí za celý svůj život.

„I přes obrovskou rychlost se hvězda na obloze hýbe velmi nepatrně. Představte si korunovou minci, na kterou se díváme ze vzdálenosti pěti kilometrů. A pakliže tuto minci posuneme o jeden její průměr, tak to je zhruba přesně stejný posuv, jaký zaznamenáme i na obloze,“ tvrdí Rozehnal.

Nejrychlejší hvězdu, jejíž let doprovází rázové vlny a střety hvězdného větru se svým okolím, objevila velice výkonná rentgenová družice Chandra. Hvězda naší galaxii časem opustí a vydá se do intergalaktického prostoru, Zemi tedy určitě mine. Zda bude tak unikátní objev v budoucnu opět učiněn, nelze říct. Podle Jakuba Rozehnala ale bude objevů spolu se zdokonalující se pozorovací technikou přibývat.