V Iowě zřejmě zvítězí Huckabee a Obama

Des Moines – Demokrat Barack Obama a republikán Mike Huckabee jsou mírnými favority nadcházejících primárek v americkém státě Iowa. Vyplývá to z průzkumu Zogbyho institutu pro agenturu Reuters. Své kandidáty na prezidenta si Iowané začnou vybírat už za pár hodin. Obama a Huckabee ale nemají své vítězství jisté – před stranickými soupeři mají jen velmi malý náskok.

Illinoiského senátora Obamu by podle průzkumu volilo 31 procent demokratů ve státě Iowa. Preferuje ho o čtyři procenta více voličů než druhého kandidáta demokratů Johna Edwards, který na post prezidenta kandidoval už v roce 2004. Až třetí by se se čtyřiadvaceti procenty skončila bývalá první dáma Ameriky Hillary Clintonová. Přitom ještě před dvěma dny dával Zogbyho institut šance spíše Clintonové před Obamou. Statistická odchylka je ovšem 3,3 procenta, vítěz tedy zatím není jistý. Dokazuje se tak, že letošní kandidáti na prezidenta jsou velice vyrovnaní.

U republikánů jsou favorité voleb jasnější. Bývalý pastor Mike Huckabee si na svou stranu získal 31 procent voličů a před Mittem Romneym vede o šest procent. Třetí kandidát Fred Thompson získal 11 procent voličských hlasů. I přesto se může situace zvrátit i u republikánů. „V Iowě je tradičně velký počet voličů, kteří se rozhodují na poslední chvíli, a tak ti z kandidátů, kteří mají naději uspět, vytahují právě teď ty nejsilnější argumenty,“ připomíná zpravodaj ČT ve Spojených státech Roman Bradáč.Iowa ukáže šance jednotlivých kandidátů

Úspěch v Iowě a o pár dní později v New Hampshire ukáže šance jednotlivých kandidátů i naznačí tandemy prezident-viceprezident. Navíc ti, kteří zde uspějí, si zajistí dobrou reklamu pro následující týdny, kdy se bude volit ve více než dvaceti státech unie.

Naopak výrazný neúspěch může být koncem prezidentských nadějí. Neplatí to ale vždy – letos kupříkladu v Iowě neboduje bývalý starosta New Yorku, republikán Rudy Giuliani, přesto zůstává jedním z největších favoritů voleb. Podporují ho totiž velké a lidnaté státy, které mají mnoho tzv. volitelů, kteří budou mít rozhodující hlas v podzimní prezidentské volbě.

Letošní prezidentské volby jsou velmi otevřené. „Jsou to první volby od roku 1952, kdy nekandiduje buď bývalý prezident nebo viceprezident. Novinkou také je, že se o křeslo prezidenta uchází bývalá první dáma,“ říká novinář Adam Černý.

Demokrat nebo republikán; žena nebo Afroameričan

Je velká pravděpodobnost, že se prezidentem stane demokrat. Lidé jsou totiž nespokojeni s politikou republikána Bushe. Podle Adama Černého platí ale také to, že kdo je na začátku kampaně v průzkumech první, zdaleka nemusí být finálním vítězem. To se potvrdilo při minulých volbách. Na Johna Kerryho by si jako na kandidáta za demokraty vsadil málokdo, ale jemu se podařilo situaci zvrátit. Stejně tak průzkumy loni favorizovaly Hillary Clintonovou. Ukazuje se ale, že Obamovi, který byl hendikepován menší politickou zkušeností, se daří Clintonové konkurovat.

Letos je také velká šance, že na prezidentské křeslo usedne poprvé v historii USA žena nebo Afroameričan. S prezidentkou Spojené státy problémy nemají. Madeleine Albrightová a Condoleeza Riceová dokázaly, že ženy-političky jsou stejné schopné jako muži. Na druhou stranu je otázkou, jak by Američané přijali Obamu. Není totiž typickým Afroameričanem – potomkem afrických otroků. Jeho otec pochází z Keni, ale nikdy nebyl otrokem. Někteří černoši mu vytýkají, že je příliš adaptovaný na většinovou společnost.

Vydáno pod