Rozsáhlé změny ve venezuelské vládě po neúspěšném referendu

Caracas - Venezuelský prezident Hugo Chávez ve čtvrtek odvolal viceprezidenta Jorga Rodrígueze a na jeho místo povolal dosavadního ministra bytové výstavby Ramóna Carrizalese. Oznámil, že hodlá vyměnit dalších 13 členů vlády, ale jména zatím neprozradil. Rodríguezovi byl obecně připisován neúspěch v nedávném referendu, v němž Venezuelané neschválili Chávezovy plánované ústavní změny.

Nová ústava měla rozšířit Chávezovy pravomoci, dát mu možnost znovu kandidovat ve volbách v roce 2012, získat kontrolu nad centrální bankou, vybírat místní představitele a povolit úřadům zadržovat v době výjimečného stavu občany bez vznesení obvinění. Chávez propaguje „socialismus 21. století“. Výsledek referenda, které se konalo 2. prosince, ve čtvrtek komentoval slovy: „Udělali jsme chybu, to je všechno, Budeme pracovat dál.“

Počítá se s tím, že kromě jiných vymění ministry informací a spojů. Agentury připomínají, že Chávez chtěl svou pozici upevnit operací, již zorganizoval v prosinci na propuštění tří kolumbijských rukojmích. Akce ale ztroskotala, zřejmě kvůli tomu, že Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC) nemají v moci všechna tři rukojmí, o něž šlo. FARC tvrdí, že nemohly určit místo předání zajatců, jelikož kolumbijská armáda zahájila v oblasti vojenské operace, což Bogotá popřela. Chávez ve čtvrtek večer prohlásil, že operace stále pokračuje, ale v tajnosti. „Nemohu prakticky nic říci, protože jsme se dostali do nové fáze,“ řekl. Podle agentur se však vrtulníky, které byly několik dní připraveny na úpatí And odletět pro rukojmí, už vrátily zpět do Venezuely.

Vydáno pod