Seznam severokorejských jaderných zařízení je údajně znám už od listopadu

Pchjongjang – Severní Korea údajně seznámila Spojené státy se seznamem svých jaderných zařízení již v listopadu, oznámilo to dnes severokorejské ministerstvo zahraničí. Seznámení s jadernými aktivitami, stejně jako odstavení veškerých nukleárních zařízení, přislíbila KLDR při šestistranných rozhovorech v Pekingu během loňského roku. Oboje se zavázala splnit do konce prosince, USA ale po tomto datu oznámily, že jim žádné skutečnosti týkající se severokorejských jaderných zařízení nejsou známy.

Výsledkem mezinárodních vyjednávání Severní Koreje se zástupci USA, Číny, Japonska a Ruska byl příslib země, že ukončí svůj jaderný program. Jako protiváhu požadovala energetickou pomoc v celkovém objemu milion tun paliva a také vyškrtnutí ze seznamu států podporujících terorismus.

Ještě před koncem roku Korea ale oznámila, že dojde ke zpomalení procesu odstávky jaderného zařízení, aniž by blíže zdůvodnila, co je příčinou takového rozhodnutí. Do 31. prosince závazek vůči státům z šestistranných rozhovorů nesplnila. Uvedla, že důvodem zpoždění je nedodržení hospodářských kompenzací ze strany těchto států.

Severokorejský vládní deník Mandžu Čoson dnes uvedl, že rozebírání jaderných zařízení se znovu zpomalilo. KLDR tak reagovala údajně na opětovné zpožďování dodávek. Jakým způsobem a kdy k jejich porušení došlo, deník ale neuvádí.