Keňa je na pokraji humanitární krize

Nairobi - Východoafrické Keni hrozí humanitární krize. Podle OSN muselo po nepokojích v posledním týdnu opustit své domovy 180 000 lidí a půl milionu potřebuje naléhavou pomoc. Žijí v provizorních táborech a nemají dost jídla. Opozice nechce připustit, že v prezidentských volbách zvítězila dosavadní hlava státu.

Etnicky motivované násilí nejvíc zasáhlo oblast západně od města Eldoret. Sto tisíc lidí tady ze svých domovů uteklo. Armáda se je teď snaží převézt do provizorních táborů. Přes 350 přišlo při povolebních násilnostech o život.

Spory mezi opozicí a dosavadní hlavou státu Mwaiem Kibakim se snaží zklidnit i nositel Nobelovy ceny míru Desmond Tutu. Po jednáních uvedl, že prezident je ochotný sestavit s opozicí koaliční vládu, pokud ta uzná jeho vítězství ve volbách. „Prezident není proti vytvoření koalice. Opozice ale podle něj musí uznat, že v této zemi existuje určitá vládní autorita,“ vysvětluje Desmond Tutu.

Opozice zatím v obavě s dalších násilností odvolala protivládní demonstrace v metropoli Nairobi. Několik desítek demonstrantů přesto do vojáky ostře hlídaného parku Uhuru dorazilo. „Ústava nám zaručuje shromažďovací právo. Neexistuje žádný důvod, proč by nás měl prezident Kibaki zastavit. Země není ve válce,“ říká jeden z demonstrantů.

Opozice teď požaduje, aby vláda vypsala nové prezidentské volby, protože výsledek těch ze 27. prosince neuznává. Současný kabinet na požadavek přistoupil jen částečně. Volby budou, jen pokud to nařídí soud.