Na Zlaté globy nepřijedou Clooney, Fosterová ani Depp

Los Angeles – Předávání amerických filmových cen Zlatý globus je ohrožené. Na ceremoniál, který se uskuteční 13. ledna, totiž nepřijedou členové hereckého sdružení SAG. Herci tak chtějí podporovat hollywoodské scénáristy, kteří jsou už dva měsíce ve stávce. Na předávání globů se s největší pravděpodobností neukážou ty nejznámější herecké hvězdy – Angelina Jolieová, Johny Depp, George Clooney nebo Tom Hanks. Ti všichni patři mezi nominované, ale zároveň jsou členy SAGu.

„Po četných kontaktech s nominovanými herci a jejich zástupci v posledních týdnech je shoda na tom, že herci se Zlatých globů nezúčastní,“ potvrzuje prezident SAG Alan Rosenberg. Zástupci herců sdělili, že se hollywoodské hvězdy předávání globů zúčastní jen v případě, že producenti ceremoniálu dosáhnou provizorní dohody se stávkujícími scénáristy.

Asociace zahraničních novinářů, která udělování globů pořádá, se snaží najít řešení, aby se ceremoniál mohl konat. Výsledek jednání by asociace ráda zveřejnila v pondělí. Televize NBC už uvedla, že předávání Zlatých globů vysílat i bez účasti známých herců.

Podle agentury AP show pořádající asociaci obvykle vynese kolem pěti milionů dolarů, mnohem větší zisky mívá ale NBC díky reklamním spotům. Letošní zisk je ale ohrožený, protože bez známých tváří bude mít televizní přenos velmi nízkou sledovanost.

Sdružení filmových a televizních scenáristů stávkuje od 5. listopadu loňského roku. Chtějí dosáhnout především většího podílu na zisku z internetové distribuce filmů a seriálů. Stávka mimo jiné zastavila natáčení některých úspěšných televizních seriálů, jako jsou například Zoufalé manželky nebo Ztraceni, rality show i velkorozpočtových filmů jako je adaptace bestselleru Dana Browna Andělé a démoni. Jinou podobu bude mít letos i předávání Oscarů, protože scénáristé odmítli napsat repliky moderátorů.

Vydáno pod