V Gruzii začaly prezidentské volby

Tbilisi/Moskva - V jihokavkazské Gruzii probíhají předčasné prezidentské volby, které vypsal současný prezident Michail Saakašvili po podzimním potlačení opozičních protestů. Prozápadně orientovaný Saakašvili je favoritem na vítězství již v dnešním prvním kole. Pokud se mu nepodaří získat nejméně 50 procent a hlas navíc, budou Gruzínci muset k volebním urnám přijít za dva týdny znovu. Na průběh hlasování dohlížejí stovky mezinárodních pozorovatelů.

Společně s volbou nové hlavy státu Gruzínci hlasují o vstupu do Severoatlantické aliance. Saakašvili nepřekvapil, když novinářům řekl, že hlasoval pro tento krok. „Lid musí učinit zásadní volbu, na které závisí budoucnost Gruzie v příštích desetiletích. Hlasoval jsem pro vstup do NATO,“ prohlásil podle agentury RIA Novosti Saakašvili. Ani lídři opozice, kteří se snaží Saakašviliho odstavit od moci, však nejsou proruští a proti směřování Gruzie do evropského a transatlantického společenství v zemi nikdo výrazně neprotestuje.

Symbol revoluce růží, demokratizačních změn z roku 2003 Michail Saakašvili, na podzim nařídil rozehnat sílící opoziční protesty slzným plynem, omezil nezávislá média a vyhlásil výjimečný stav. Opatření sice později zrušil, ale opozice přesto dnešní volby předem pokládá za nespravedlivé.

Na nevyrovnanost předvolební kampaně upozorňují diplomaté i pozorovatelé z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Antisaakašviliovské síly svolávají na neděli do centra Tbilisi demonstraci.

Nejvýraznější opoziční kandidát Levan Gačečiladze už prohlásil, že kvůli nespravedlivé předvolební kampani jsou volby nelegální a hodlá jejich výsledky napadnout: „Budeme bránit každý jednotlivý hlas, který nám voliči dají. Budeme o každý bojovat ústavní cestou, pro případ, že budou volby zfalšované,“ řekl doslova.

„Místo, abychom obviňovali ostatní, chceme mluvit o budoucnosti naší země, o lepší budoucnosti, o překonávání chudoby. To je náš slogan,“ pronesl ve Spojených státech vystudovaný právník Michail Saakašvili, který je favoritem na obhájení prezidentského mandátu. Nahrává mu roztříštěnost opozičního hnutí – vedle něj totiž usiluje o prezidentský post hned šest dalších kandidátů. Na rozdíl od svých soupeřů si Saakašvili mohl dovolit drahou kampaň.

V Gruzii je otevřeno okolo 3500 volebních místností, právo hlasovat má přibližně 3,4 milionu voličů včetně Gruzínců, kteří žijí v zahraničí. Volební místnosti se uzavřou v 17:00 SEČ. O prezidentské křeslo se uchází sedm kandidátů, mezi kterými je i Badri Patarkacišvili, spolumajitel televize Imedi, která nyní nevysílá. Její pracovníci se rozhodli přestat s výrobou zpravodajství poté, co vyšlo najevo, že se Patarkacišvili pokoušel uplácet státní úředníky.

Svět gruzínské volby sleduje s velkým zájmem především kvůli tomu, zda se kavkazské republice podaří podpořit pokračování prozápadního kurzu země. Mezi voliči byl dnes i někdejší sovětský ministr zahraničí a bývalý gruzínský prezident Eduard Ševarnadze. Novinářům odmítl říct, pro koho hlasoval, ale zdůraznil, že jím vybraný kandidát se nejvíce zaslouží o rozvoj země.

Vydáno pod