Keňský prezident Kibaki je ochotný vytvořit vládu národní jednoty

Nairobi - Keňský prezident Mwai Kibaki dnes vyjádřil ochotu vytvořit vládu národní jednoty a ukončit tak politické zmatky a nepokoje, které v zemi vypukly po vyhlášení výsledků prezidentských voleb. V nich podle volební komise zvítězil Kibaki, opozice ale tvrdí, že hlasování zfalšoval a skutečným vítězem je podle ní hlavní Kibakiho protivník Raila Odinga. Zemi mezitím dál válcují krvavé šarvátky. Obětí je už přes 350 a hladovějících utečenců statisíce.

Krizi se mezitím snaží urovnat politici. Do Keni přijela americká ministryně zahraničí pro Afriku Jednai Frazerová, která Kibakimu doporučila, aby oslovil opozici, zastavil násilí a všechny strany, jichž se současná situace týká, vedl k dialogu coby východisku. Po setkání s ní prezident Kibaki uvedl, že je připraven sestavit vládu národní jednoty, která by nejen sjednotila Keňany, ale pomohla také v procesu usmíření.

Opozice však její vytvoření odmítá, když vzápětí uvedla, že Kibakiho návrh na vytvoření vlády národní jednoty nemění skutečnost, že prezidentský post zastává neoprávněně. Podle Odingy opozice dál žádá, aby Kibaki odstoupil. „Moje pozice se nezměnila. Chceme mezinárodně vyjednané řešení. Naší výchozí pozicí je, že Kibaki je v prezidentské funkci nelegálně a jako prezident by neměl usednout k jednacímu stolu,“ řekl dnes Odinga novinářům. „Americká vláda ví, že volby byly zmanipulované. Měla tu své pozorovatele. Jakékoliv řešení musí být založeno na dohodě samotných Keňanů,“ dodal.

Poté, co keňská ústřední volební komise vyhlásila po volbách vítězem dosavadního prezidenta Mwaiho Kibakiho, vypukly v zemi nepokoje, které si vyžádaly nejméně 350 mrtvých a na 100.000 lidí přiměly opustit jejich domovy. Na západě země navíc hrozí humanitární krize. Před násilím uteklo čtvrt milionu lidí, které ohrožuje hlad. Do země sice proudí humanitární pomoc, ale dodávky kvůli střetům uvízly v přístavech. Koordinátor Červeného kříže Winston Obeka v tom vidí velký problém: „Dodávky nutně potřebujeme. Hlavně jídlo pro malé děti. Chceme taky instalovat mobilní toalety a další hygienická zařízení.“

Ze země prchají tisíce turistů. Před návštěvou Keni varuje i české ministerstvo zahraničí: „Doporučujeme pečlivě zvážit nutnost cestování do Keni v nejbližších dnech. Pokud je cesta neodkladná, důrazně doporučujeme vyhýbat veřejným shromážděním a nevycházet po setmění.“