Vášnivé protesty proti otevření skládky v Neapoli pokračují

Neapol - Jihoitalská Neapol se topí v odpadcích. Skládky jsou přeplněné, nebo nesplňují hygienické normy. Obyvatelé na protest vyhazují odpad do ulic a obviňují své zastupitele, že problém nejsou schopni řešit. Radnice chce po 12 letech znovu otevřít skládku na předměstí, ale to se místním nelíbí.

Obyvatelům Neapole došla trpělivost a svým radním vyslali jasný vzkaz: okamžitě vyřešte letitý problém, ale ne na náš úkor. Znovuotevření skládky, která neodpovídá hygienickým normám rozlícení místní, zabránili blokádou železniční tratě, během které házeli kameny na policisty a převrátili tři menší automobily, aby zabránili nákladním vozům k příjezdu ke skládce. Zásah policie považují za neadekvátní.

„Bylo tu jen pět žen a pět mužů. Přinutili nás lehnout si na zem s rukama nad hlavou. Jednomu muži zlomili ruku. Zavolala jsem záchranku, ale přijeli, až když jim to police dovolila,“ popisuje situaci během demonstrace jedna z obyvatelek Neapole.

V ulicích se za posledních několik dní navršilo dva tisíce tun odpadků, které nikdo nesváží, protože není kam. Obyvatelé asi 80 z nich na protest zapálili a na pouličních sloupech symbolicky oběsili figuríny svých zastupitelů. Obviňují je z neschopnosti, korupce a napojení na mafii, pro kterou se nelegální likvidace odpadů stala výhodným byznysem.

Neapol a oblast Kampánie se s tzv. odpadkovou krizí potýká už léta. Skládku západně od města, která byla v roce 1996 uzavřena, chtějí místní úřady otevřít příští týden, ale místní obyvatelé jsou kategoricky proti. Obávají se škodlivého vlivu na již beztak ohrožené životní prostředí. Italský premiér slíbil, že se jeho vláda problémem, který přerostl na celostátní úroveň, začne v pondělí zabývat.

Vydáno pod