Polská církev brojí proti umělému oplodnění

Varšava - Do nového roku vstoupila polská vláda s chutí vyřešit léta odkládaný problém. Kabinet Donalda Tuska je rozhodnutý přispívat párům, které nemůžou mít vlastní děti, na umělé oplodnění. Se svým plánem ale narazil na tvrdý odpor katolické církve.

Polská vláda chce pomoci lidem, kteří nemohou mít děti. Ale církev řekla ne. Umělé oplodnění je pro ně nepřijatelné. „Každý poctivý člověk si tady musí říct stop. Tuto hranici nelze překročit,“ říká předseda biskupské konference Jozef Michalik.

V kostele je slyšet: umělé oplodnění je škodlivé, je těžkým hříchem. Kdo nemůže mít dítě, může ho adoptovat. „Polští biskupové se řídí učením papeže Jana Pavla II., to je jasné a neměnné. Taková metoda oplodnění je nepřípustná,“ vysvětluje mluvčí biskupské konference Jozef Kloch.

Polské zákony o umělém oplodnění mlčí, natož o finanční podpoře, jak je tomu ve většině evropských zemí včetně Česka. Podle ministryně zdravotnictví Ewy Kopaczové ale nelze problém donekonečna odkládat: „Asi to nebude stoprocentní krytí nákladů, řešit to každopádně musíme.“

Umělé oplodnění Poláky dělí: 55 procent podporuje vládu, 32 procent církev. Rozděluje i parlament. Jedni tvrdí, že správný katolík má na umělé oplodnění jen jeden názor - odsuzující. A druzí ho zase vítají. „Církev se nesmí vměšovat do života rodin, které touží po dítěti. Obrátíme se na ústavní soud,“ říká poslanec Jerzy Wenderlich.

Ve státních nemocnicích Polky pomoc hledají nadarmo. V soukromých klinikách v loni došlo k necelým čtyřem tisícům pokusů o umělé oplodnění. Částky kolem sta tisíc korun si můžou dovolit jen někteří. „V Polsku stát rodičům nepomáhá, většina lidí na to prostě nemá, a proto nikdy nebudou mít děti,“ tvrdí gynekolog Piotr Lewandowski. Odhaduje se, že přes milion polských páru nemůže mít dítě.

Letos to bude 30 let, co se narodilo první dítě ze zkumavky. Na světě jsou jich dnes miliony. V Česku se takhle narodí ročně dvě tisícovky dětí. Metoda in vitro je ale v Polsku pro většinu rodin stále nedostupná.