Topolánek a Gusenbauer hovořili o Schengenu, Temelínu a transportérech

Vídeň - Potřebu zlepšit spolupráci při řešení určitých problémů, které přineslo rozšíření takzvaného schengenského prostoru bez hraničních kontrol konstatovali český premiér Mirek Topolánek a rakouský kancléř Alfred Gusenbauer. Oba šéfové vlád to uvedli na společné tiskové konferenci ve Vídni, kde je Topolánek na jednodenní oficiální návštěvě. Kladně pak hodnotili činnost meziparlamentní komise pro bezpečnost Temelína a dotkli se i zrušené dodávky vojenských transportérů Steyr pro českou armádu.

Schengenské téma zjevně velmi leželo na srdci především Gusenbauerovi, který zdůraznil, že vývoj v prvních dnech po rozšíření prostoru není z rakouského hlediska příliš dobrý. „Schengen musí sloužit k ochraně obyčejných lidí, a nikoli těch, kdo porušují zákony. Kromě toho musí platit zásada, že žádost o azyl musí být řešena tam, kde je podána. Pro Rakousko je nepřijatelné, aby žádost byla podána například v ČR nebo Polsku, a řízení pak zakončeno v Rakousku,“ zdůraznil kancléř.

Topolánek také oznámil, že česká vláda bude v úterý znovu vyjednávat s rakouskou firmou Steyr o situaci kolem miliardové dodávky obrněných transportérů. Podle něj jsou otevřeny všechny možnosti od pokračování obchodu až po novou soutěž - a přál by si dohodu. To samé leží na srdci i Gusenbauerovi, který zdůraznil, že Rakousko má na obchodu zájem také kvůli tomu, že by po ukončení kontraktu mohla být ohrožena pracovní místa.

Také Topolánek připustil, že „je třeba zintenzivnit spolupráci policie obou zemí a vypořádat se s migračním pohybem, který po otevření hranic nastal“. „Česko je k takové spolupráci připraveno, i když nemá žádné vnější hranice,“ dodal.

Rozhovor se podle něj nevyhnul ani „palčivé“ otázce vzájemných vztahů, jakou je Temelín. Také Gusenbauer označil téma české jaderné elektrárny za trvající problém, ale zdůraznil, že neurčuje vztahy mezi oběma zeměmi, které jsou velmi dobré a při nichž oba státy výrazně profitují ze vzájemné spolupráce.

Oba šéfové vlád však vyjádřili spokojenost s činností meziparlamentní komise, která se bezpečnostním otázkám Temelína věnuje a která byla ustavena na základě jejich dohody z loňského února. „Práci komise lze hodnotit pozitivně, přispěla ke zvěcnění diskuse, ale ještě není ukončena. Až po skončení její činnosti posoudíme, zda byly dohody z Melku splněny a zda bude možné tento proces ukončit,“ řekl Gusenbauer.

Topolánek popřel zprávy, které se objevily v rakouských médiích a podle nichž se již česká vláda zabývá návrhem na výstavbu dalších dvou bloků Temelína.