Nejvyšší soud USA rozhoduje o používání smrtících injekcí

Washington – Nejvyšší soud USA rozhoduje o tom, jestli zakáže smrtící injekce jako metodu popravy zločinců odsouzených k smrti. Injekce dosud používají ve většině států unie, které trest smrti uplatňují. Vykonávání hrdelního trestu je proto kvůli jednání Nejvyššího soudu od září pozastaveno. Rozhodnutí o dalším používání injekcí se očekává až v polovině roku.

Vynášení absolutního trestu se v USA v minulých letech stalo méně obvyklé, zejména kvůli obavám z justičních omylů, rasové zaujatosti a kontroverzím kolem procedury poprav smrtící injekcí. Většina Američanů však podle průzkumů veřejného mínění stále trest smrti podporuje.

Injekce vpraví do těla odsouzeného tři látky. První vyvolá ztrátu vědomí, druhá ochrnutí svalstva a třetí způsobí zástavu srdce. Odsouzený by měl teoreticky zemřít po dvou až deseti minutách od aplikace.

Odpůrci smrtících injekcí však tvrdí, že jsou podávány chybně, jako při popravě Angela Díaze na Floridě v roce 2006. „Celých třicet dva minut dělal Angel Díaz grimasy, trpěl bolestí a sténal. Během umírání strašně trpěl,“ popisuje popravu právní expertka Deborah Dennoová.

Podle statistik Informačního centra o trestu smrti, které proti používání smrtících injekcí protestuje, bylo v celých Spojených státech loni popraveno 42 odsouzených. To je nejméně od roku 1994, kdy byl trest smrti vykonán v 31 případech, informovala agentura Reuters.