V Haagu začal soud s bývalým liberijským prezidentem

Haag - V nizozemském Haagu byl dnes po půlroční přestávce obnoven proces s bývalým liberijským prezidentem Charlesem Taylorem. Zvláštní soud pro Sierru Leone jej viní z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. Oznámila to agentura AFP.

Taylor, který se dnešního zasedání zúčastnil, popírá, že by byl vinen zmíněnými zločiny, mezi nimiž jsou i vražda, znásilnění a najímání dětských vojáků. Podle žaloby se jich dopustil v době od listopadu 1996 do začátku roku 2001.

Žaloba by dnes měla předvést první svědky, například odborníka na diamantový průmysl v Africe, dále jednu z obětí zločinů spáchaných za občanské války z konce 20. století a také nejmenovaného Liberijce, který patřil k okruhu osob blízkých Taylorovi. Celkem by mělo vypovídat 144 svědků.

Charles Taylor byl prezidentem Libérie zvolen v roce 1997. Před soud byl pohnán kvůli podpoře povstalců z Jednotné revoluční fronty (RUF), kteří za války v Sieře Leone v letech 1991-2001 připravili o život na 120.000 lidí a tisícovky dalších zmrzačili. Je viněn, že se snažil tímto způsobem získat kontrolu nad nerostným bohatstvím Sierry Leone, především nad diamantovými doly, a že chtěl podporou povstalců destabilizovat vládu této západoafrické země.

Proces se koná v Haagu z obav, že by v případě konání v Sieře Leone mohl vyvolat nestabilitu.

Rozsudek by neměl padnout dříve než koncem roku 2009, předpokládá se však, že se 59letý Taylor odvolá, takže se proces protáhne nejméně o rok.

Taylor je prvním bývalým šéfem některého z afrických států, jenž stanul před mezinárodním soudem. V minulosti svržení afričtí diktátoři obvykle prchli do zámoří, kde žili v pohodlí nepotrestáni. I Taylor se po svém svržení v roce 2003 odebral do exilu v zahraničí, konkrétně v Nigérii, později však byl pod mezinárodním tlakem předán zvláštnímu soudu.