Počet obětí povolebního násilí v Keni se blíží pěti stům

Nairobi - Už 486 lidí přišlo o život při násilnostech, které téměř dva týdny zmítají východoafrickou Keňou od voleb, v nichž se vítězem vyhlásil dosavadní prezident Mwai Kibaki. Oznámila to dnes agentura AP s odvoláním na zdroje z ministerstva pro speciální programy.

Kvůli nepokojům a protestům muselo domovy opustit už 255.000 Keňanů. Šéf Mezinárodní konference o oblasti Velkých jezer (ICGK) při OSN Liberata Mulamula označil dnes mrtvé z povolebních násilností za oběti faktické genocidy a etnických čistek. Terčem se stávají nejzranitelnější skupiny, včetně žen a dětí.

Opoziční Pomerančové demokratické hnutí (ODM) již odvolalo protestní shromáždění, která plánovalo na úterý. Vyzývala jej k tomu vláda, protože by podle ní mohlo znovu podnítit krvavé násilnosti. V neděli vůdce ODM Raila Odinga navzdory novému vládnímu zákazu demonstrací sezval na úterý protestní shromáždění po celé zemi, jejichž cílem je dosáhnout Kibakiho odstoupení, respektive vypsání nových voleb.

Mluvčí vlády Alfred Mutua dnes přímo obvinil ODM, že konfrontaci mezi oběma tábory podněcuje.

„Vůdci ODM sice vyzývají své stoupence k udržení klidu, ale zároveň obhajují porušování zákona a vytváření napětí a výtržnosti,“ prohlásil mluvčí.

V kontroverzních volbách ze 27. prosince podle oficiálních údajů Kibaki získal jen o pár set tisíc hlasů více než vůdce ODM Raila Odinga. Hlasování však nebylo podle mezinárodních pozorovatelů v pořádku. Už během něho se objevila obvinění z podvodů, i když na obou stranách.

Konání několika protestních pochodů zabránila minulý týden policie, kterou mezinárodní humanitární představitelé obvinili z použití přílišné síly a neoprávněného zabití. Policie tvrdí, že nikoho nezabila.

Odinga podle agentury AP kladně reagoval na Kibakiho oznámení, že je ochoten se s opozicí podělit o vládu, avšak za podmínky mezinárodní garance a pouze prostřednictvím zplnomocněného prostředníka. Kromě toho požaduje předtím Kibakiho odstoupení.

Vypsání nových voleb zase podmiňuje prezident rozhodnutím nejvyššího soudu. Do justice však za své vlády dosadil mnoho svých spojenců.

Kibaki však nemůže bez opozice vládnout, protože v parlamentních volbách jen Odingova strana získala 95 z 210 poslaneckých míst.

Dnes se měly vrátit děti do škol, ale vláda za stávající situace jejich prázdniny prodloužila. Mnohé školní budovy jsou využity jako nouzová přístřeší pro uprchlíky.