Pravoslavní v Rusku i jinde na světě dnes slaví Vánoce

Moskva – Dnešní brzké ráno přivítaly miliony ruských věřících v pravoslavných chrámech. Největší církev v zemi totiž až nyní slaví Vánoce, tedy připomínku narození Ježíše Krista. Hlavní bohoslužba se tradičně konala v moskevském chrámu Krista Spasitele a před asi pěti tisíci věřícími ji sloužil moskevský patriarcha Alexij II. V metropoli chyběl prezident Vladimir Putin. Příchod Vánoc totiž přivítal v jednom z kostelů severoruského Velikého Ustjugu, odkud podle tradice na Nový rok vyjíždí rozdávat dárky Děda Mráz.

Alexij II. se během bohoslužby nepřímo vyjádřil k měnící se politické situaci v Rusku, když popřál k svátkům i prvnímu vicepremiérovi ruské vlády Dmitriji Medveděvovi. „Přeji vám, aby radost z tohoto svátku upevňovala vaše síly, dala vám odvahu sloužit blahu našeho velmi strádajícího národa i vlasti,“ prohlásil hlavní představitel pravoslavné církve. Medveděv je Kremlem schválený kandidát nejsilnější politické strany Jednotné Rusko pro březnové prezidentské volby a tedy s velkou pravděpodobností nová hlava ruského státu.

Pravoslavná církev slaví Vánoce podle juliánského kalendáře. Rozdíl oproti gregoriánskému kalendáři, který používají katolíci a protestanti ve zbytku světa, se datuje od 16. století. „I v pravoslavné církvi se používá gregoriánský kalendář. Už v roce 1923 ho přijala řecká, bulharská a rumunská církev. Kromě těchto tří jmenovaných se podle tzv. nového kalendáře slaví Vánoce z části u nás, na Slovensku, ve Finsku a v USA,“ řekl ve vysílání ČT24 kancléř české pravoslavné církve Josef Hauzar.

Datum Vánoc není jediným rozdílem mezi pravoslavnými církvemi. Například v Bulharsku dodržují pravoslavní věřící na Tři krále zvyk svěcení vody. „Kněz vysvětí malý dřevěný kříž, který potom hodí do vody. Muži pro něj skáčí a ten, kdo kříž vyloví, má být po celý rok šťastný,“ popsal tradici velvyslanec ČR v Bulharsku Martin Klepetko.

Vydáno pod