Nejméně 14 mrtvých po dvojím útoku v Bagdádu

Bagdád - Nejméně 14 lidí zabili a 25 dalších zranili dva sebevražední atentátníci, kteří zaútočili v Bagdádu v úřadovně sunnitské domobrany bojující proti Al-Káidě. Mezi oběťmi je i velitel místních sunnitských milicí. Podle agentury Reuters to oznámilo ministerstvo vnitra.

Atentátníci zaútočili v sunnitské čtvrti Azamíja na severu Bagdádu. Jeden z nich měl na sobě vestu s výbušninami, druhý se odpálil v autě s náložemi. Za terč si vybrali kanceláře náboženské organizace Sunnitská nadace.

První atentátník podle očitých svědků přistoupil k veliteli místních dobrovolných milicí, které za podpory americké armády bojují proti Al-Káidě. Když bývalého policejního důstojníka Rijáda Sámarího objal, odpálil výbušniny na svém těle, řekl agentuře AP jeden ze Sámarího tělesných strážců.

Po výbuchu začali přítomní utíkat z kanceláře a zasáhla je druhá exploze, kterou odpálil sebevražedný útočník v autě.

Skupiny sunnitských bojovníků podporovaných americkou armádou, které jsou známy jako „výbory probuzení“, se obrátily proti Al-Káidě kvůli jejím teroristickým akcím nevyjímajícím ani civilisty. Působení těchto dobrovolných sunnitských milicí se připisuje až šedesátiprocentní pokles násilností v Iráku od loňského června.

Sami členové těchto dobrovolných skupin se však stávají stále častěji terčem útoků.