Bush požádal Turecko o dialog s Irákem

Washington - Americký prezident George Bush dnes vybídl Turecko ke spolupráci s Irákem, aby tak bylo možno dosáhnout dlouhodobého politického řešení kurdského problému. Separatistickou Stranu kurdských pracujících (PKK) označil za společného nepřítele Turecka a Spojených států.

„Spojené státy čelí těmto lidem po boku Turecka a budeme jim čelit ve jménu míru i nadále,“ řekl americký prezident na společné tiskové konferenci s hlavou tureckého státu Abdullahem Gülem v Bílém domě.

„Máme co do činění se společnými problémy. Jedním z nich je pokračování našeho boje proti společnému nepříteli, teroristům,“ zdůraznil Bush. „A tento společný nepřítel je PKK. Je to nepřítel Turecka, nepřítel Iráku a nepřítel lidí, kteří chtějí žít v míru,“ dodal.

Turecký prezident poděkoval za podporu, kterou USA Ankaře na severu iráckého Kurdistánu poskytly. „Znovu jsme zdůraznili význam naší spolupráce v boji proti PKK a já chci poděkovat prezidentu Bushovi za jeho odhodlanost v tomto směru,“ prohlásil Gül.

Americké zpravodajské služby v poslední době poskytovaly Turecku cenné informace o základnách PKK na severu Iráku, které umožnily přesněji směrovat zejména letecké údery turecké armády.

Před setkáním obou státníků uvedla mluvčí Bílého domu Dana Perinová, že Bush vyzval svého tureckého kolegu ke spolupráci s iráckým prezidentem Džalálem Talabáním a iráckým premiérem Núrím Málikím v boji proti PKK. Neupřesnila však, zda má tento dialog zahrnovat také představitele iráckého autonomního Kurdistánu, zejména jeho prezidenta Masúda Barzáního, jehož vztahy s Tureckem jsou napjaté.

Při poslední návštěvě americké ministryně zahraničí Condoleezzy Riceové v Iráku v polovině prosince se Barzání odmítl vydat do Bagdádu, aby se tu s ní setkal, a to kvůli americké podpoře tureckých operací na severu Iráku.

Prezident Bush také potvrdil svou podporu pro vstup Turecka do Evropské unie. „Vidím Turecko jako most mezi Evropou a muslimským světem. Konstruktivní most. Soudím tedy, že začlenění Turecka do Evropské unie poslouží míru,“ zdůraznil.

George Bush se nyní vydává na devítidenní cestu po Blízkém východě, při níž navštíví Izrael i západní břeh Jordánu, Kuvajt, Bahrajn, Spojené arabské emiráty, Saúdskou Arábii a Egypt.