George Bush zahájil v Izraeli cestu po Blízkém východě

Jeruzalém - Americký prezident George Bush dnes v Izraeli zahájil devítidenní cestu po Blízkém východě. Chce při ní povzbudit mírová jednání mezi Palestinci a Izraelci a také varovat své spojence v oblasti před hrozbou, kterou podle Bílého domu představuje Írán. Odpoledne se sejde s izraelským prezidentem Šimonem Peresem a poté bude jednat s premiérem Ehudem Olmertem.

Vedle Izraele a palestinských autonomních území na západním břehu Jordánu zavítá Bush také do Kuvajtu, Bahrajnu, Spojených arabských emirátů a Saúdské Arábie. Cestu ukončí v egyptském Šarm aš-Šajchu jednáním s prezidentem Husním Mubarakem a do Washingtonu se vrátí 16. ledna.

Svou blízkovýchodní misí chce Bush navázat na listopadovou mezinárodní konferenci v Annapolisu nedaleko Washingtonu, na níž Izrael a Palestinci vyjádřili odhodlání dosáhnout do konce letošního roku dohody o vzniku samostatného palestinského státu. Od jejího skončení ale mírové rozhovory téměř nepostoupily.

Bush stráví v Izraeli a v Předjordánsku tři dny, žádný průlom se z jeho jednání ale nečeká. Podle dosavadních informací tam neveze žádný konkrétní návrh, nečeká na něho řešení žádných klíčových otázek či hledání kompromisů a nemá v plánu ani společné trojstranné setkání s představiteli Izraele a Palestinců. Jak v pořadu Dobré ráno s Českou televizí uvedla redaktorka Channel 2 News Tatiana Hoffmannová, jedná se v podstatě o symbolickou návštěvu, od níž nelze očekávat žádný zásadní posun a která prospěje spíše jen dobrému jménu prezidenta Bushe a izraelského premiéra Olmerta.

Lukáš Strašík