Bush přiletěl do Izraele, hlídají ho tisíce policistů a agentů

Jeruzalém – Americký prezident George Bush dnes dopoledne přiletěl na svou první oficiální návštěvu Izraele a palestinského autonomního území na západním břehu Jordánu. Bush chce během třídenní návštěvy země podpořit obnovené mírové rozhovory mezi Izraelci a Palestinci. Před Bushovým příjezdem izraelský premiér Ehud Olmert a palestinský prezident Mahmúd Abbás souhlasili, že začnou jednat o klíčových otázkách statutu Jeruzaléma nebo hranic budoucího palestinského státu.

Již na Ben Gurionově mezinárodním letišti v Tel Avivu izraelský prezident Šimon Peres vyzval George Bushe, aby pomohl „zastavit šílenství“ Íránu, palestinského hnutí Fatah a radikální libanonské organizace Hizballáh. Premiér Olmert v této souvislosti označil amerického prezidenta „za nejsilnějšího spojence Izraele v boji proti terorismu“. „Hledáme trvalý mír. Vidíme novou příležitost pro mír zde ve svaté zemi a pro mír v celé této oblasti,“ prohlásil Bush při uvítacím ceremoniálu s izraelským prezidentem a premiérem.

Jak ve Studiu ČT24 uvedl velvyslanec ČR v Izraeli Michael Žantovský, zdejší očekávání ohledně Bushovy návštěvy jsou realistická, až zdrženlivá. Strategickým cílem všech posledních iniciativ americké administrativy včetně této je podle něj stabilizace oblasti Blízkého východu před koncem funkčního období amerického prezidenta, a nelze tedy realisticky očekávat žádný zásadní průlom.

Samotný fakt návštěvy ale podle Žantovského dává nový impuls k jednáním mezi Izraelci a Palestinci, kteří se v těchto dnech dohodli na vytvoření výborů pro projednávání základních otázek budoucí mírové dohody.

Bushův pobyt v zemi provázejí bezprecedentní bezpečnostní opatření. Amerického prezidenta chrání 11.000 izraelských policistů a další stovky tajných izraelských a amerických agentů. Dálnice z Tel Avivu do Jeruzaléma, po níž nyní Bushova kolona pojede, je uzavřena a od rána ji střeží policisté. Ze vzduchu pohyb amerického prezidenta sledují posádky balonů a policejních vrtulníků. Podle izraelského listu Haaretz stojí zajištění Bushovy bezpečnosti jen ze vzduchu každou hodinu 25.000 dolarů (440.000 Kč).

V souvislosti s Bushovou návštěvou hrozí pumové atentáty. Podle blízkovýchodního zpravodaje Českého rozhlasu Břetislava Turečka mají izraelské úřady největší strach z pravicových židovských radikálů a extremistů. Ačkoliv Bush bývá považován za nejvíce proizraelského prezidenta v historii, právě židovští radikálové se obávají, že je svými kroky schopen dohnat Izrael do nevýhodné pozice v blízkovýchodním mírovém procesu. V samotném Jeruzalémě je z bezpečnostních důvodů velká část města zablokována, což vyvolává značnou nevoli u místních obyvatel.

Bush chce během svého pobytu v Izraeli a v Předjordánsku podpořit odhodlání Izraele a Palestinců dosáhnout do konce roku dohody o vzniku samostatného palestinského státu. Podle pozorovatelů se ale žádný průlom během jeho jednání v zemi nečeká. Podle dosavadních informací tam americký prezident neveze žádný konkrétní návrh na řešení klíčových otázek.

Bushova návštěva židovského státu je součástí jeho devítidenní cesty po Blízkém východě. Bush má během ní navštívit také Kuvajt, Bahrajn, Spojené arabské emiráty, Saúdskou Arábii a Egypt.