Vítězství v New Hampshiru vrátilo Clintonovou do hry o Bílý dům

New York – Primárky v New Hampshiru vlily novou naději do žil demokratky Hillary Clintonové. Po prohře se svým stranickým rivalem Barackem Obamou v Iowě ji vítězství v New Hampshire vrátilo možnost získání prezidentského křesla.

Z průzkumů při odchodu voličů z volebních místností vyplývá, že pro Clintonovou hlasovali především demokratičtí straníci a starší lidé, naopak Obama měl větší úspěch u mladší generace a u lidí, kteří se označují za politicky nezávislé. Tyto poznatky jsou důležité pro nominační souboje v dalších státech, kde se hlasuje podle různých pravidel a ne vždy mají do výsledků možnost promluvit nezávislí voliči. Také volební účast a zastoupení generací bývá různé.

Není překvapením, že Clintonová - ve své ambici stát se první ženou v úřadu amerického prezidenta - získala větší podporu mezi ženami, protože účast žen v politice má v New Hampshiru poměrně hluboké kořeny. Clintonové v této souvislosti podle pozorovatelů možná pomohlo i to, že nechala na veřejnosti průchod emocím, když se při jedné příležitosti těsně před volbami málem rozplakala. Průzkumy také ukazují, že Obamova sázka na mladé a nezávislé voliče, která mu přinesla vítězství při stranických shromážděních minulý čtvrtek v Iowě, tentokrát na první místo nestačila.

Podle redaktora MF Dnes Teodora Marjanoviče, který sledoval volební shromáždění ve státě Iowa, jsou volební výsledky překapující: „Lidé v Iowě chtějí změnu. Přejí si, aby se ve Washingtonu, který byl poznamenán korupčními případy a nekompetencí ze strany Bílého domu, něco změnilo. Je tedy logické, že tam vyhrál Obama. Totéž se čekalo v New Hampshiru, ale po nečekaném vítězství Clintonové se všechno komplikuje.“

Před zahájením primárek se hodně diskutovalo o tom, že Iowa a New Hampshire budou pro prezidentskou volbu naprosto klíčové. Neúspěch zaznamenal například Mitt Romey, který byl dlouho republikánskou jedničkou. „Pokaždé skončil na druhém místě, což není špatné, ale vzhledem k tomu, na jakého favorita byl pasován, je to pro něj neúspěch. Nikde se mu nepodařilo získat přízeň a pozornost médií,“ vysvětlil ve vysílání ČT24 Marjanovič.