Die Presse: Topolánkova vulgarita říká Rakušanům, že jsou podobní

Vídeň - Český premiér Mirek Topolánek je docela komická postava. Jednou kopne dotěrnému novináři do auta a vyhrožuje mu, že ho zabije, jindy ukáže vztyčený prostředník řečníkovi v parlamentu. Nejnovější Topolánkovo vyjádření o zbabělosti na adresu celého českého národa může být ale užitečné i pro Rakušany, protože jim připomíná, jak se svým severním sousedům podobají, napsal dnes rakouský list Die Presse, který věnoval tomuto tématu vedle obsáhlého článku i zvláštní komentář.

Topolánek je cholerik a svým výrokem o Češích, kteří se vždy podělají, když se něco stane, pochopitelně u oslovených nemohl vyvolat sympatie, napsal list. Dodatečně vysvětloval, že měl na mysli hlavně historické zlomové momenty, při nichž Češi obvykle ustoupí a schovají se. Myslel tím zřejmě hlavně roky 1938 a 1968, ale možná i rok 1948. Ano, Češi mají těchto osudových letopočtů končících osmičkou hodně.

Topolánek u příležitosti letošního rovněž „osmičkového“ roku možná dokonce nechtěně dal správný impulz k historické debatě o těchto tématech. Protože Češi skutečně nejsou jako Poláci, jak poznamenal prezident Václav Klaus. I když na druhé straně je možné diskutovat i o tom, zda by obrana proti mocným soupeřům - nacistickému Německu v letech 1938-39 a vojskům Varšavské smlouvy v roce 1968 - jako zoufalý a sebevražedný boj byla tím nejchytřejším obranným prostředkem.

Žádný národ nemá jen hrdiny, nebo jen zbabělce. V některých národech se ale hrdinové vyskytují vzácněji než v jiných. Například mezi Čechy, jak konstatoval Topolánek, ale také mezi Rakušany. Také rakouští hrdinové nezaplňují knihovny, také u Rakušanů by právě rok 1938 měl vyvolávat sebekritické reflexe.

Topolánek tak vlastně svým vulgárním výlevem zase jednou připomněl Rakušanům, jak podobní jsou svým severním sousedům. I když to tady mnozí velmi neradi slyší, například jaderní specialisté v listu Kronen Zeitung, kteří o Temelínu zásadně píšou jako o šrotové elektrárně. Je to pozoruhodné, ale ani hrubá řeč není jen českou specialitou, uzavírá Die Presse.

Vydáno pod