Norimberská zoo ztratila dvě lední medvíďata, třetí se má k světu

Norimberk - Málokteré zvíře zasáhlo v poslední době do života lidí v Německu tak, jako lední medvědi. Před rokem se obyvatelé celé země strachovali o život medvídka Knuta z berlínské zoo, po roce se historie opakuje. V zoologické zahradě v Norimberku se narodila hned tři lední medvíďata. Dvě z nich ale bohužel nepřežila.

Za kruté zacházení odebrání mláděte. Když se ledním medvědicím Vilmě a Věře v norimberské zoo narodila v půlce prosince hned tři medvíďata, pracovníci zahrady chtěli nechat věcem volný průběh. Jenže Vilma v pondělí svoje zřejmě nemocná dvojčata sežrala, a Věra bezmocné mládě v úterý vytáhla do terénu, když se v doupěti lekla kameramana.

Ošetřovatelé drsné zacházení nevydrželi a příroda musela jít stranou. „Mládě jsme oddělili a prohlídl ho veterinář. Je velké, silné a ve výborném stavu. Snad se mu v posledních minutách ve výběhu nic nestalo,“ doufá zástupce ředitele norimberské zoo Helmut Mägdefrau.

Svědci vycházky čtyřtýdenního, stále ještě slepého, tvorečka se ale spíš klonili k názoru, že měl zůstat matce. „Myslím, že co dělali dosud, bylo správné. Příroda je příroda, a lidé by do ní neměli zbytečně zasahovat,“ myslí si například jedna z návštěvnic zoo.

Norimberské medvídě, zřejmě samička, strávilo bez matky už dvě noci a daří se mu výborně. Váží kilo 75 a každé 4 hodiny dostává mléko s vysokým obsahem tuku. Zahrada ale po světě shání jiné odložené mládě, buď ledního, nebo hnědého medvěda, protože nechce, aby měl zachráněný medvídek na hraní jen ošetřovatele.