Dohoda mezi Izraelem a Palestinou je možná na základě politických kompromisů

Praha - Americký prezident George Bush končí návštěvu Izraele zahrnutou do devítidenního turné po Blízkém východě. Spolu s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem včera prohlásil, že samostatná Palestina by mohla vzniknout do roka. Podle pozorovatelů je to však příliš optimistický odhad.

George Bush řekl, že obsahem mírové dohody musí být ukončení „okupace“ arabských území, kterou podle něj Izrael zahájil před 40 lety a udržuje hlavně na západním břehu Jordánu a ve východním Jeruzalémě. Zároveň vyzval obě zúčastněné strany k ochotě přistupovat na politické kompromisy.

Podle komentátora ČRo 1 Milana Slezáka je na obou stranách vůle spor ukončit. „Samozřejmě na každé z těchto stran jsou extremisté, kteří si nepřejí takové řešení a shodně obviňují Bushe ze zrady. Obviňovali by i ty předáky, kteří by na dohodu přistoupili a vyhrožovali by jim smrtí,“ řekl v pořadu Světadíl Slezák.

Bush včera podpořil Mahmúda Abbáse tvrzením, že Izrael musí zajistit, aby palestinský stát tvořilo souvislé a nepřerušované území, které nebudou narušovat židovské osady a bezpečnostní blokády.

Palestinská samospráva totiž chce po Bushovi, aby dotlačil Izrael k zastavení výstavby židovských osad v Předjordánsku. Palestinské teritorium je nyní navíc rozděleno na Předjordánsko a pásmo Gazy, které ovládá radikální hnutí Hamas. „Švýcarský sýr nebude fungovat,“ řekl Bush v Ramalláhu k otázce narýsování palestinsko-izraelských hranic.

Podle Milana Slezáka by hranice palestinského státu měly vycházet z konceptu naplánovaného v roce 1947, který akceptovali Židé, tehdy žijící v oblasti, ale odmítli ho Arabové. „Hranice by měly být definovány tak, aby území Izraele bylo lépe hájitelné a aby reflektovaly to, co se v regionu stalo v posledních 40 letech,“ dodal pro ČT24 Slezák.