Pařížský soud povolil vydání knihy s údajnými výroky Sarkozyové

Paříž - Bývalá manželka francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho Cécilia neuspěla u soudu s požadavkem na zákaz vydání knihy, ve které jsou jí přičítána nelichotivá vyjádření na adresu svého ex-manžela a jeho spolupracovníků i na adresu jejích přítelkyň.

V chystané knize Cécilia je bývalé francouzské první dámě přičítáno, že o Sarkozym mimo jiné řekla, že je proutník, držgrešle a člověk, který nemá rád své děti a který se neumí chovat. Jeho spolupracovníky měla označit za „škodlivou bandu“ a „mladé chlapy, kteří se nafoukli mocí a považují se za pařížská knížata“, a jeho hezké ministryně za „tapisérii“, kterou se potřeboval obklopit. Pro některé ženy označované běžně za její velké přítelkyně prý použila označení „zištné coury“.

Cécilia Sarkozyová však tvrdí, že nikdy nic takového v rozhovorech s autorkou knihy Annou Bittonovou neřekla. Jenže Bittonová si stojí za svým a za pravdu jí dal i soud, který dnes vynesl rozsudek, podle něhož může kniha vyjít. Cecília se ale odvolala, navíc požaduje 200.000 EUR jako odškodnění.

Sarkozyovi se rozvedli loni v říjnu po jedenáctiletém manželství. Mají desetiletého syna a ze svých prvních manželství ona dvě dcery a on dva syny. Už v roce 2005 Cécilia od manžela na několik měsíců odešla kvůli podnikateli Richardu Attiasovi. Sarkozy nyní udržuje vztah se zpěvačkou a bývalou modelkou Carlou Bruniovou. V plném proudu jsou navíc dohady, zda a kdy si ji vezme. Tento týden francouzský prezident naznačil, že něco takového se možná plánuje.

O Cécilii Sarkozyové dnes vycházejí dvě další knihy. V první, nazvané Ruptures (Zlomy), jsou vylíčeny údajně velmi dramatické okolnosti, za nichž se Cécilii v létě podařilo dosáhnout v Libyi propuštění bulharských zdravotních sester a lékaře odsouzených k smrti. Druhá kniha - Cécilia, la face cachée de l'ex-Première dame (Cécilia, skrytá tvář bývalé první dámy) - oslavuje svobodu ženy, která byla dlouho ve stínu svých mužů.