Američané bombardovali pozice povstalců a bojovníků al-Káidy

Bagdád - Americká letadla provedla v Iráku zatím největší operaci proti povstalcům a bojovníkům al-Káidy od roku 2006. Operace pod názvem Phantom Phoenix má za cíl zničit základny ozbrojenců u hlavního města. Na jižní předměstí Bagdádu dopadlo celkem 39 bomb. Americká armáda dosud nezveřejnila, jaké škody operace povstalcům způsobila.

Na bagdádské předměstí Arab Džabúr, kam se údajně stahují bojovníci al-Káidy, shodila americká letadla přes 18 tun bomb a zaútočila na 40 domů. Letecký útok doprovázela i pozemní operace. Irácká armáda uvedla, že 12 podezřelých skončilo ve vězení a byly objeveny dva domy, kde povstalci mučili své zajatce. Podle amerických představitelů se jejich jednotky nesetkaly s žádným odporem.

Operace Phantom Phoenix začala před dvěma dny a je součástí širší kampaně. Ofenziva proti povstalcům probíhala i v provincii Dijála severně od Bagdádu. O život zatím přišlo devět amerických vojáků. Součástí operace byla i velká kampaň „Železná žeň“ v provincii Dijála severně od Bagdádu, do níž byly zapojeny tisíce amerických a iráckých vojáků.

V Iráku jsou operace podobného rozsahu poměrně vzácné; zejména v posledních několika měsících, kdy poklesla intenzita vojenských akcí v závislosti na ústupu všeobecného násilí.