Václav Klaus navštívil zámek v Topolčiankách

Topolčianky (Slovensko) - Prezident Václav Klaus ukončil poslední cestu ve svém funkčním období. Stejně jako ta první, vedla na Slovensko. Se svým tamním protějškem Ivanem Gašparovičem navštívil bývalý prezidentský zámek v Topolčiankách. Jako letní sídlo ho využíval Tomáš Garrique Masaryk.

Poslední zahraniční návštěva Václava Klause měla na programu krmení zubrů, projížďku v kočáře nebo prohlídku zámku v Topolčiankách. Prezidenta tu uvítali nejen školáci, rukou si potřásl i s osmdesátiletou Pavlínou Mihokovou, která se na příjezd prezidenta dívala už jako malé děvče, každé léto byl pro ní atrakcí Tomáš Garrique Masaryk.

Zámek v Topolčiankách si Masaryk pro svůj letní odpočinek zvolil roku 1923. Dalších deset roků tu trávil každé léto. Václav Klaus si na zámku prohlédl místnosti, kde Masaryk přijímal hosty, pracoval a odpočíval.

Místní se s Masarykem setkávali během jeho dlouhých procházek s vnoučaty nebo na projížďkách s jeho oblíbeným koněm Hektorem. V Topolčiankách také vznikaly Čapkem sepsané hovory s T. G. M.

Václav Klaus si prohlédl i čistokrevné koně, jejich kvality ocenil však jenom z pozice diváka, do sedla si po vzoru svého předchůdce nesedl. „Pokoušet se vstupovat do stejné řeky jiným způsobem asi není dobře,“ vysvětlil to Klaus.

Zámek v Topolčiankách je dnes národní kulturní památkou. Slovenský prezident Ivan Gašparovič by chtěl vrátit zámek v Topolčiankách na seznam prezidentské kanceláře. Víc než zámek ho ale láká lovný revír, kde by mohl relaxovat se zahraničními politiky.