Britka vězněná v Súdánu pro údajnou urážku islámu zpět v Británii

Londýn - Do Británie se vrátila britská učitelka, která byla v Súdánu minulý týden odsouzena k 15 dnům vězení za to, že nechala žáky, aby plyšovému medvídkovi dali jméno muslimského proroka Mohameda. Informovala o tom BBC.

Propuštění a návrat Gillian Gibbonsové umožnil súdánský prezident Umar Bašír, který čtyřiapadesátileté ženě v pondělí udělil milost.

Gibbonsovou prý události v Súdánu silně otřásly, ve vězení i jinde s ní ale bylo dobře zacházeno. „Byl to pro mne naprostý šok. Jít do vězení bylo děsivé… Nikdy bych nevěřila, že se něco takového může stát. Jsem obyčejná učitelka základní školy,“ řekla novinářům po příletu do Londýna.

Případ začal v září, kdy Gibbonsová na súdánské soukromé škole Unity High School dovolila dětem v rámci výuky o zvířatech pojmenovat v třídním hlasování plyšového medvídka Mohamed. Místní úřady na ni dostaly kvůli tomu stížnost, a 25. listopadu byla učitelka zatčena. O vině Gibbonsové rozhodl soud ve čtvrtek a trest, který jí vyměřil, měl vypršet 9. prosince. Původně Britce hrozil verdikt mnohem vyšší - až půlroční vězení nebo 40 ran bičem.

Přes svou špatnou zkušenost učitelka nevidí důvod, proč by měla odrazovat lidi od návštěvy Súdánu. „Poznala jsem Súdánce jako ohromně milé a velkorysé lidi. Dokud se to nestalo, měla jsem jen dobré zkušenosti. Moc mě mrzí, že jsem musela opustit Súdán… Je to krásné místo,“ uvedla Gibbonsová, kterou na letišti uvítaly její děti.

Po příletu zavolal ženě podle BBC i britský premiér Gordon Brown. Kromě jiného jí nabídl pomoc vlády při řešení případných problémů spojených s incidentem v Súdánu. Možná tak reagoval na zprávu, že učitelka z Liverpoolu je po náhlém ukončení své pracovní smlouvy v Súdánu nezaměstnaná a dosud neví, zda a kde najde práci.

Údajné znesvěcení islámského proroka zvedlo v Súdánu mezi muslimy prudkou vlnu pobouření, někteří věřící žádali pro učitelku vysoký trest, někteří dokonce smrt. Z obavy o bezpečnost byla proto Gibbonsová převezena na tajné místo. Prezident Bašír byl na druhé straně pod tlakem části veřejnosti a zahraničních představitelů, kteří požadovali její propuštění. Ženu nakonec omilostnil po jednání s dvěma muslimskými členy horní komory britského parlamentu.

Podle redaktora BBC Ivana Kytky incident žádný zásadní dopad pro britsko-súdánské vztahy mít nebude. „Je ale možné, že britské instituce zavedou do kurzu pro učitele v zahraničí přípravu, jak respektovat náboženství a do jakých složitých situací se v islámských zemích mohou dostat,“ domnívá se Kytka.