Bush: Američané by mohli zůstat v Iráku deset let

Základna Arifdžan (Kuvajt) - Americký prezident George Bush pokračuje v cestě po Blízkém východě. V Kuvajtu navštívil americkou vojenskou základnu a setkal se i s velitelem sil v Iráku. Mluvil s ním o stahování amerických jednotek ze země.

George Bush si bezpečnostní situaci v Iráku pochvaloval. Do země se podle něj, i díky loňským americkým posilám, vrací naděje. Letos je tak armáda „na dobré cestě“ stáhnout domů do července 20 tisíc mužů. Rozsáhlejší odchod vojáků ale Bush nechá na posouzení svých generálů.

V pátečním rozhovoru pro televizní stanici NBC dokonce prohlásil, že by vojenská přítomnost Spojených států v Iráku mohla trvat dalších deset let. Bylo by to ale podle něj vždy jen „na pozvání irácké vlády“.

Bush také zopakoval, že pro stabilitu Iráku je zásadní, aby tam Sýrie a Írán přestaly vysílat ozbrojence, kteří útočí na americké a irácké ozbrojené složky. Právě apel na umírnění íránských aktivit je podle Bushe jedním z cílů jeho blízkovýchodní cesty.

Americký prezident také uvedl, že ho nepřekvapuje, že šéf sítě Al-Káida bin Ládin nebyl ještě dopaden. „Dokázal se dobře ukrývat v odlehlých koutech světa,“ poznemenal Bush, který kvůli zadržení bin Ládina a jeho lidí vyslal před šesti lety do Afghánistánu početné síly.