Německu údajně hrozí teroristické útoky

Berlín - Německé úřady údajně obdržely vážné varování, že se teroristé chystají zaútočit na budovu ministerstva spravedlnosti v Berlíně nebo jiné soudní objekty ve spolkové republice. Důvodem má být msta za islámské spolubojovníky, kteří byli v Německu v nedávné době zatčeni. Informovaly o tom internetové servery Focus Online a Spiegel Online.

Informace o chystaných atentátech poskytl Syřan, který je údajně příslušníkem teroristické organizace Al-Káida a v pátek byl zatčen v Libanonu. Muž, jehož libanonská policie označila za „celkem důvěryhodného“, vypověděl, že útok připravuje trojice mužů (německý Turek, saúdský Arab a Australan) z pověření teroristické skupiny, která si podle Focus Online říká Džihád Islámí. Výbušniny jsou podle informací tohoto zpravodajského serveru prý již v Německu.

Spiegel Online naproti tomu uvádí, že asi tuna trhavin teprve do Německa míří. Má být převážena v kamionu přes Rusko a Finsko a na území spolkové republiky se má dostat přes baltský přístav Rostock. Podle tohoto serveru jsou údajní strůjci těchto útoků členové Al-Káidy a jejich terčem mají být nejen soudní, ale i vojenské objekty.

Spolkový kriminální úřad tyto informace prověřuje. Podle agentury AP byla v Německu preventivně zvýšena bezpečnostní opatření.

Oba internetové servery dávají údajnou hrozbu atentátu do souvislosti se loňským zářijovým zatčením islámských radikálů, kteří jsou podezřelí, že připravovali v Německu teroristické útoky.

Jedním z nich je Libanonec Júsuf Muhammad Hádždíb, který v prosinci stanul v Německu před soudem, kde čelí obvinění z umístění kufrů s trhavinami do dvou regionálních vlaků předloni v Kolíně nad Rýnem. Za tento čin už byl v Libanonu v nepřítomnosti odsouzen na doživotí. Jeho komplice, krajana Džiháda Hamada poslal bejrútský soud za tento nezdařený útok na 12 let do vězení.

Druhým je Fritz Gelowicz, německý konvertita k islámu, který údajně s dalšími dvěma pachateli plánoval bombové útoky na americké vojenské cíle v Německu.