Mottakí a Nasralláh kritizovali Bushovu protiíránskou kampaň

Teherán/Bejrút - Íránský ministr zahraničních věcí Manúčehr Mottakí podle tiskových agentur kritizoval amerického prezidenta George Bushe za údajnou snahu poškodit vztahy mezi Íránem a jeho sousedy. Ke kritice Bushovy cesty po Blízkém východě a jeho volání po mezinárodní alianci proti Íránu se připojil i šajch Hasan Nasralláh, šéf radikálního libanonského hnutí Hizballáh.

Bush dnes v Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech označil Írán za největšího sponzora terorismu a vyzval spřátelené arabské státy, aby mu po boku USA čelily, než bude pozdě. Írán podle něj podporuje teroristy, podemílá mírové úsilí v Libanonu a destabilizuje celou oblast.

„Pan Bush se snaží, marně, poškodit íránské vztahy s ostatními zeměmi regionu,“ řekl ve vysílání arabské televize Al-Džazíra Mottakí, který zároveň označil celou Bushovu cestu za „prohru“.

Podobnou rétoriku dnes zvolil i šéf Hizballáhu Nasralláh, jehož projev sledovaly na obří obrazovce v Bejrúti davy jeho příznivců. Nasralláh uvedl, že se cítí poctěn, když Bush, kterého označil za „velkého satana“, počítá mezi své nepřátele i Hizballáh.

Hizballáh je ostrým kritikem politiky USA na Blízkém východě. K jeho spojencům patří Írán a Sýrie.