Topolánek v rakouském časopisu odmítá zprávy o zvýšené migraci

Vídeň - Přes Českou republiku neproudí do Rakouska žádné zástupy uprchlíků, zdůraznil premiér Mirek Topolánek v rozhovoru, který dnes přináší rakouský týdeník Profil. Pokud jde podle Topolánka o čečenské žadatele o azyl, české úřady Rakousko v minulosti opakovaně na tento problém upozorňovaly, rakouská strana však na tato varování prakticky vůbec nereagovala.

Český premiér tak odpovídá na rakouské výtky z minulých dnů. Už minulý týden v této souvislosti poznamenal, že za problémy s utečenci si Rakousko může samo.

Pokud jde o volný pohyb pracovních sil, který Rakousko dlouhodobě omezuje, Topolánek v nejnovějším rozhovoru zdůraznil, že Česko není v Evropské unii žádnou problémovou zemí a nebylo jí ani při vstupu do unie. „Chtěli bychom, aby Rakousko co nejrychleji zrušilo moratorium na volný pohyb pracovních sil, protože to považujeme za příklad nespravedlivé diskriminace Rakouska vůči Česku. Pro české občany je to signál, že Rakušané je stále považují za občany druhé kategorie,“ cituje Profil českého premiéra.

Topolánek zároveň připomněl, že uvolnění pohybu pracovních sil by bylo především symbolické, protože by stejně prakticky žádní další pracovníci z ČR do Rakouska nepřišli. Poukázal na to, že i nynější dohodu o počtu takzvaných pendlerů, tedy osob dojíždějících denně za prací přes hranice, česká strana nevyužívá ani z jedné třetiny. A dohodu o kvalifikovaných pracovních silách využilo dosud pouhých 17 českých občanů.

Předseda vlády v rozhovoru dále naléhal na lepší spolupráci při budování moderních dopravních spojení mezi oběma zeměmi. Pokud jde o železniční tahy, měly by podle něj Praha a Vídeň společně lobbovat v Bruselu, protože na modernizaci železničních koridorů jsou k dispozici finanční prostředky EU. A pokud jde o dálnice, měla by být věnována pozornost vedle spojení Prahy a Brna s Vídní také dálnici z Prahy do Lince.

V závěru vyjádřil Topolánek pochopení pro názory prezidenta Václava Klause na globální oteplování a klimatické změny. „Na planetě Zemi dochází neustále ke klimatickým změnám a člověk se na nich jistě také podílí. Jde ale o polemiku s pseudovědeckými teoriemi, které vliv člověka na klima přehánějí a chtějí vkládat miliardy dolarů do nejistých opatření. A v tom můžu s panem Klausem jen souhlasit,“ uvedl Topolánek.

Už o uplynulém víkendu rakouská média z rozhovoru informovala o pasáži týkající se jaderné energetiky. Topolánek se vyslovil pro její renesanci v Evropě a vysloužil si za to kritiku rakouských protiatomových aktivistů i zástupců opoziční Strany zelených. Český premiér mimo jiné uvedl, že se kolem jihočeské elektrárny Temelín uměle vyvolává hysterie a Rakousko by si mělo dělat starosti o zastaralé elektrárny v jiných zemích, kde jsou bezpečnostní standardy podstatně nižší než v Česku. Dále uvedl, že ač pokládá dohodu z Melku za nevymahatelnou, česká strana ji plní a nadále plnit bude. Rakouští aktivisté jsou nespokojeni s přístupem své vlády k České republice v otázkách Temelína a avizují další blokády hranic. Navíc požadují, aby byla na Česko podána mezinárodní žaloba.

Předseda vlády ČR a předseda ODS Mirek Topolánek
Zdroj: ČT24
Vydáno pod