Šéf armády USA pro uzavření Guantánama

Washington - Šéf sboru náčelníků štábů armády Spojených států Michael Mullen usoudil, že vězení pro podezřelé z terorismu na americké základně Guantánamo na Kubě by se mělo uzavřít, protože poškozuje obraz USA ve světě. K podobnému kroku však podle něj neexistují zatím žádné plány.

Na využívání Guantánama v rámci války s terorem se nahlíží jako na dlouhodobou misi, ale jednou někdo o zavření této věznice rozhodne. „Netuším, za jak dlouho to bude. Rozhodnout o tom bude muset politické vedení,“ řekl admirál Mullen novinářům po nedělní inspekci věznice.

Stovky demonstrantů v pátek ve Washingtonu požadovaly uzavření vojenské věznice Guantánamo. Petici se stejným požadavkem předala americké vládě u příležitosti tehdejšího šestého výročí příjezdu prvních zajatců na tuto námořní základnu v rámci boje proti světovému terorismu mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International. Organizace vyzvala u této příležitostí k sérií akcí ve světě, i v Praze.

Na Guantánamo byli převáženi a bez soudního rozhodnutí drženi především zahraniční islámští bojovníci z Afghánistánu. Ještě loni tam bylo kolem 700 vězňů, ale pod tlakem světové veřejnosti i některých vlád americká armáda urychlila výslechy a většinu zadržených propustila, nebo předala justici. Nyní je údajně na Guantánamu kolem 275 vězňů.

Americký Kongres má v příštích měsících určit, do jaké míry může výkonná moc nadále rozhodovat o osudu vězňů na Guantánamu.

Vydáno pod