Zapomenutý Srílančan byl po 50 letech propuštěn z vězení

Kolombo - Téměř 50 let strávil ve věznici osmdesátiletý Srílančan, aniž byl kdy odsouzen. Vězeňská správa na něj prý prostě a jednoduše zapomněla. Minulý týden se osmdesátiletý muž dostal na svobodu, píše s odvoláním na jeho advokáta agentura AFP.

D.P. James byl zatčen jako třicetiletý v srpnu 1958, protože se zbraní v ruce napadl a zranil svého otce. Z věznice putoval na pozorování na psychiatrii, odkud jej pak poslali z preventivních důvodů zpět za mříže. Jeho spis však zmizel v propadlišti srílanské soudní byrokracie, uvedl právní zástupce vězně.

„James byl uvězněn ve 30 letech. Připravili jej o mládí, nyní je to osmdesátiletý šedivý muž, který ztrácí zrak,“ dodal advokát. Soud, který nařídil propuštění Jamese, se za postup justice omluvil a dodal, že šlo o „výjimečný a politováníhodný incident“.

Osud muže, který strávil za mřížemi půl století, vzbudil pozornost na konci minulého roku, když byl hospitalizován v metropoli Kolombu. Vězeňská administrativa se poté musela pustit do hledání a studia jeho spisu. James, který pochází z vesničky vzdálené asi sto kilometrů od hlavního města, si prý na své dlouhé věznění nikdy nestěžoval. Podle svého právníka totiž vůbec nezná zákony.