Česko uzná nezávislé Kosovo v souladu s ostatními členy EU

Priština - Česká republika bude reagovat na vyhlášení nezávislosti Kosova v souladu s ostatními členskými státy EU. Po setkání s kosovským premiérem Hashimem Thaçim to prohlásil český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který je na návštěvě této jihosrbské provincie usilující o samostatnost. Na dotaz, kdy ČR uzná nezávislé Kosovo, odpověděl český šéf diplomacie: "Až nastane čas".

Premiér Thaçi znovu potvrdil, že Kosovo vyhlásí nezávislost a „bude to brzy“. Datum ale neupřesnil a podle Schwarzenberga o tom ani nehovořili. Česko nicméně očekává, že Kosovo bude velmi brzy republikou, dodal šéf české diplomacie. Za chybu označil nedávné prohlášení srbského premiéra Vojislava Koštunici, který tvrdil, že si EU bude muset vybrat mezi úzkými vztahy se Srbskem a vysláním unijní mise do Kosova, kterou Bělehrad považuje za předstupeň odtržení provincie.

„Evropská unie by se měla angažovat v Kosovu tak rychle, jak jen to je možné,“ řekl Schwarzenberg na tiskové konferenci s Thaçim. Ministr tak zdůraznil význam plánu EU vyslat 1800 civilních pracovníků do Kosova, kteří vystřídají misi OSN. Ta Kosovo spravuje od roku 1999.

Česká účast na misi EU bude podle Schwarzenberga asi ve stejném rozsahu, jako je současná mise KFOR, v jejímž rámci působí v Kosovu okolo 500 českých vojáků. Schwarzenberg, který se dnes také setkal s kosovským prezidentem Fatmirem Sejdiuem, předsedou parlamentu Jakupem Krasniqim a zástupcem vedoucího mise OSN Larrym Rossinem, předpokládá, že na termínu vyslání mise se dohodnou ministři zahraničí EU na jednání v Bruselu 28. ledna. Potvrdil také český zájem na ekonomické spolupráci s provincií, přičemž zmínil zejména důlní průmysl a energetiku.

Ministr zahraničí zároveň vyjádřil skepsi, zda se na bruselské schůzce podaří uzavřít asociační dohodu se Srbskem, která je předpokladem členství země v EU. Evropskou integraci Srbska a celého západního Balkánu nicméně označil za nesmírně důležitou. Čím déle se bude odkládat, tím více problémů to může Evropě způsobit.

Šéf české diplomacie je v Kosovu necelý týden poté, co nově zvolený kosovský parlament schválil koaliční vládu Hashima Thaçiho, jejímž cílem je dovést Kosovo k nezávislosti. S tím nesouhlasí srbská menšina v provincii, ani bělehradská vláda, která kosovským Albáncům nabízí maximálně širokou autonomii. Evropská unie zatím nenalezla jednotné stanovisko, jak se postaví případnému jednostrannému vyhlášení kosovské samostatnosti. Proti tomuto aktu se ostře staví především Kypr, Řecko, Španělsko a Slovensko. Kosovský premiér však slíbil, že všechny kroky bude jeho vláda koordinovat s Bruselem a Washingtonem. A podle Schwarzenberga tato spolupráce Prištiny s EU zatím funguje.