Srbsko prý schválilo tajný plán pro případ nezávislosti Kosova

Bělehrad - Srbská vláda přijala tajný plán, který uplatní v případě, že albánská většina v separatistické provincii Kosovo jednostranně vyhlásí svou nezávislost na Bělehradu. Informuje o tom dnes agentura Reuters.

S podporou Západu se devadesátiprocentní většina Albánců v Kosovu připravuje vyhlásit nezávislost v příštích měsících bez ohledu na protesty Srbska, které provincii nabízí maximálně širokou nezávislost a kategoricky odmítá jakékoli změny hranic.

Srbská vláda ve svém prohlášení uvedla, že na dnešní mimořádné schůzi přijala plán pro mimořádné situace. „Přijatý dokument vyjadřuje jednotnou politiku státu vůči Kosovu,“ uvádí se v prohlášení. Podrobnosti plánu jsou tajné, ale z informací, které unikly v posledních třech měsících, kdy se o plánu jednalo, vyplývá, že obsahuje několik opatření, včetně zastavení dodávek elektřiny do oblasti, která v Srbsku nakupuje až 40 procent elektřiny, jakož i embargo na vývoz zboží a služeb. Srbsko by rovněž mohlo odmítnout uznat pasy Kosova a tak donutit turisty i ostatní občany při cestování do západní Evropy k velké oklice. Srbsko by také mohlo stáhnout své velvyslance ze zemí, které Kosovo uznají jako samostatný stát.

Vládní zdroj agentuře Reuters sdělil, že plán vyjmenovává sérii opatření pro každé ministerstvo, a to včetně přípravy na možnou situaci, kdy se příslušníci srbské menšiny v Kosovu rozhodnou pro masový exodus do Srbska. Je to do značné míry póza, jež má ukázat na rozhodnost vlády, neznamená to, že něco z toho bude nutně uplatněno," poznamenal uvedený zdroj pod podmínkou anonymity.

Západ s požadavky na kosovskou nezávislost sympatizuje a Spojené státy a většina západoevropských zemí naznačila, že nezávislost provincie uzná. Pokud jde o srbskou politickou elitu, ta je rozdělena v názorech, jak na její možné vyhlášení reagovat.

Premiér Vojislav Koštunica dal jasně najevo, že je pro ráznou odpověď vůči těm zemím, které Kosovo uznají. Dokonce pohrozil, že Srbsko by mohlo i rezignovat na své snahy o integraci směrem k EU.

Prozápadní prezident Boris Tadić, Koštunicům partner v křehké vládní koalici, je ve svých názorech umírněnější. Ačkoli také odmítá nezávislost provincie, tvrdí, že Bělehrad by nic neměl měnit na svém směřování do evropských struktur.