Bush hledá v Saúdské Arábii spojence pro blízkovýchodní mír

Rijád - Na svou první návštěvu Saúdské Arábie přicestoval americký prezident George Bush. Tradičního arabského spojence USA se podle agenturních zpráv bude snažit získat pro podporu izraelsko-palestinského mírového procesu a snah o zadržování ambicí Íránu.

Na letišti v Rijádu objal Bushe sám král Abdalláh, s nímž má americký prezident vést převážně dvoustranné rozhovory. Vřelé oficiální přijetí se všemi vojenskými poctami má ale podle agentur AP a Reuters zastřít Bushovu značnou nepopulárnost mezi prostými občany království, vyvolanou především jeho zahraniční politikou. Hlavními důvody jsou chaos v Iráku po invazi vedené USA v roce 2003 a rozšířené přesvědčení Arabů, že Spojené státy nadržují Izraeli a neusilují vážně o mír na Blízkém východě.

„Všechno, čeho se (Bush) dotkne, se promění v prach a popel. Irák, Afghánistán, a teď možná i Írán,“ citovala agentura AP z dnešního úvodníku listu Arab News.

V očividném načasování pro Bushovu návštěvu a snaze potěšit prezidentovy hostitele dnes podle agentury Reuters americká administrativa formálně informovala Kongres o záměru prodat Saúdské Arábii zbraně v hodnotě 20 miliard dolarů.

„Je to pěkně velký balík, spousta kusů,“ řekl na palubě prezidentského speciálu Air Force One Bushův poradce pro otázky národní bezpečnosti Stephen Hadley.

Tato zbrojní transakce je důležitou součástí americké strategie spočívající v podpoře obranných kapacit arabských spojenců USA v Saúdské Arábii a dalších ropných většinově sunnitských států v Perském zálivu proti hrozbám od šíitského Íránu.

Podle nedávného průzkumu veřejného mínění v současnosti posuzuje Bushe pozitivně jen 12 procent obyvatel Saúdské Arábie. Bush je v království méně populární než íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád nebo dokonce vůdce teroristické organizace Al-Káida Usáma bin Ládin.