Belgie staví ekologicky šetrnou polární stanici

Brusel - Belgie staví na Antarktidě novou polární základnu. Dělníci zde montují první stanici, která nebude zatěžovat okolní prostředí žádnými exhaláty a zjišťují, že pobyt v polárních oblastech má určité nečekané zvláštnosti.

Přestože je v Antarktidě polární den a začíná léto, nemají dělníci lehký život. Při stavbě belgické stanice čelí mezním podmínkám. Teploty v noci padají k -17 °C a ve dne se pohybují pod nulou. Zem pokrývá ledovka. „Počasí není špatné, ale dokáže se velmi rychle měnit. Naštěstí jsme zatím nezažili žádný silnější vítr,“ popisuje situaci vedoucí expedice Alain Hubert.

Víc než čtyři a půl tuny stavebního materiálu dodává 200 kilometrů hluboko do vnitrozemí speciální letadlo. Dělníci pracují denně od 8 hodin ráno do sedmé večerní. „Základním rozdílem mezi zdejšími podmínkami a Belgií je, že tady je světlo 24 hodin denně. Ze začátku to zní úplně báječně, ale pak zjistíte, že nemůžete v noci spát,“ vysvětluje stavbyvedoucí Fons Servranck.

Podmínky jsou spartánské. Spí se ve stanech a místo sprchy je občas ledová tříšť.

Belgická vědecká základna bude unikátní. Při jejím provozu nebude do průzračného antarktického ovzduší unikat žádný oxid uhličitý. O veškerou energii se postarají obnovitelné zdroje, tedy vítr a slunce.

Vydáno pod