V bojích mezi Izraelci a Palestinci dnes 18 mrtvých

Gaza - Při izraelsko-palestinských ozbrojených střetech dnes přišlo o život nejméně 18 lidí. Na severu pásma Gazy izraelští vojáci zabili 17 Palestinců a později jeden palestinský odstřelovač zastřelil ekvádorského dělníka pracujícího na poli v jižním Izraeli. Zranění utrpělo asi 40 osob, z nichž několik je raněno těžce. Je to nejhorší střet od loňského léta, kdy si vládu nad pásmem Gazy vybojoval radikální Hamas.

Podle místních zdravotnických zdrojů jsou mezi palestinskými oběťmi hlavně islámští radikálové, ale o život přišel také syn jednoho z vůdců Hamasu a tři civilisté. Izraelská armáda potvrdila, že v pásmu zahájila operaci proti „teroristům“ a považuje ji za rutinní záležitost. Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás jednání Izraelců označil za masakr.

Podle svědků nejdříve pronikla izraelská jednotka do Zajtúnu. Zaútočila tam na dům, který v minulosti Palestinci údajně používali k odpalování raket. Ozbrojení Palestinci na vojáky začali střílet a nastal boj. K původnímu izraelskému oddílu pak armáda vyslala tanky, obrněné vozy a vrtulníky. Lékaři, kteří identifikovali mrtvé a ošetřovali raněné, oznámili, že mezi mrtvými je čtyřiadvacetiletý syn vůdce Hamasu Mahmúda Zahara a pětašedesátiletý civilista. Mnozí ze zraněných prý mají utržené nohy nebo ruce.

Muž, kterého do zad zasáhl palestinský odstřelovač, byl dvacetiletý Ekvádorec, který pracoval v kibucu poblíž pásma Gazy jako dobrovolník.

Zahar, který přišel identifikovat syna, obvinil ze spoluviny Abbáse a jeho stranu Fatah. Toto je naděje, kterou rozdává Abbás a jeho kolegové, kolaboranti s Izraelem a američtí agenti, řekl. Pohrozil, že Hamas bude na dnešní události reagovat: „Budeme se bránit všemi prostředky.“

Podle agentury AP může vést smrt Zaharova syna k rozsáhlé odvetné akci Hamasu. Hned po dnešních bojích vypálili členové jeho ozbrojeného křídla minometné střely na dva pohraniční přechody do Izraele.

Abbás, jehož Fatah nemá v pásmu Gazy vliv, řekl, že k takovým zločinům, jako je ten dnešní, nelze mlčet. „Za těchto okolností míru nedosáhneme,“ řekl. Jeho vláda tento týden zahájila s Izraelem rozhovory o klíčových bodech budoucí mírové dohody.

Izraelská bezpečnostní služba o víkendu zveřejnila bilanci, z níž vyplývá, že v uplynulých dvou letech padlo v pásmu přes 800 Palestinců a více než 200 z nich byli civilisté. Izraelci odhadují, že na tomto území působí na 20.000 militantních muslimů.

Pásmo je v rukou radikální strany Hamas, která odmítá vyjednávat s Izraelem. Boj proti němu je jejím programem.

V roce 2005 židovský stát z pásma jednostranně stáhl všechny své osadníky i vojáky. Členové ozbrojeného křídla Hamasu a dalších radikálních skupin z pohraničních oblastí ostřelují raketami Izrael a údajně také tunely pašují zbraně pod hranicí s Egyptem. Izrael na to prozatím reaguje jednotlivými vojenskými výpady. Rozsáhlou vojenskou operaci zatím nepodnikl.