Nové budovy EP ponesou jména Willyho Brandta a Józsefa Antalla

Štrasburk/Brusel - Dvě nové budovy Evropského parlamentu v Bruselu, nesoucí dosud nevábná označení D4 a D5, budou pojmenovány v prvém případě po bývalém západoněmeckém kancléři Willym Brandtovi, ve druhém pak po bývalém maďarském premiérovi Józsefu Antallovi. Místnost, v níž se konají tiskové konference, pak dostala jméno po zavražděné ruské novinářce Anně Politkovské.

O nových jménech budov a dalších částí EP rozhodli europoslanci na svém zasedání ve Štrasburku. Mezi návrhy mimo jiné figurovalo i jméno bývalého československého a českého prezidenta Václava Havla, vybráno ale nakonec nebylo.

Willy Brandt byl kancléřem Spolkové republiky Německo v letech 1969 až 1974, Antall stál v čele první nekomunistické maďarské vlády od roku 1990 do roku 1993.

Nové budovy stojí na Lucemburském náměstí v Bruselu a jsou napojeny na hlavní budovu stávajícího sídla EP pojmenovanou po Altieru Spinnellim, italském bojovníkovi proti fašismu a propagátorovi evropského sjednocování.

Europoslanci se také rozhodli dát jméno moderní lávce pro chodce, která dvě nové budovy spojuje právě s budovou Altiera Spinelliho. Ponese jméno německého kancléře v letech 1949 až 1963 Konrada Adenauera; jeho jméno již mimo jiné patří i jedné z parlamentních budov v Lucemburku.

Pojmenování místnosti pro tiskové konference po Anně Politkovské, která byla zavražděna v říjnu 2006 v Moskvě, je podle předsedy EP Hanse-Gerta Pötteringa symbolické. „Anna Politkovská byla odvážná žena, která bojovala za svobodu tisku a projevu ve své zemi. Byla symbolem těchto hodnot, za kterými si stála i ve velmi těžkých podmínkách,“ uvedl.

Debaty o možných vhodných jménech začaly už před více než dvěma lety, když polští pravicoví europoslanci chtěli prosadit jméno tehdy čerstvě zesnulého papeže polského původu Jana Pavla II. Přispěl prý k pádu komunismu a znovusjednocení Evropy. To však vyvolalo určitou nesouhlasnou odezvu u části jejich kolegů, kterým se moc nelíbila představa nábožensky orientovaného jména.

Kromě Havla či Brandta se mezi tipy objevili někdejší jihoafrický prezident Nelson Mandela nebo jako jediná navrhovaná žena někdejší britská premiérka Margaret Thatcherová.

Zbylé budovy bruselského sídla EP jsou pojmenovány po belgickém socialistickém politikovi Paulu-Henrimu Spaakovi a po rakouské spisovatelce a pacifistce Bertě von Suttnerové, která se narodila v Praze.