Podle Riceové nastává v Iráku období naděje

Bagdád - Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová vyzdvihla pozoruhodný politický pokrok dosažený v Iráku a řekla, že nyní nastal v této zemi čas naděje. Na tiskové konferenci v Bagdádu ocenila především přijetí zákona umožňujícího členům bývalé vládní strany Baas návrat do politického života, což USA považují za jednu z klíčových podmínek usmíření v Iráku.

Riceová dnes přicestovala na předem neohlášenou krátkou návštěvu Bagdádu. Hned po příjezdu se sešla s iráckým premiérem Núrím Málikím a poté se svým iráckým kolegou Hošjarem Zibarím.

„Irák postupuje kupředu cestou, která je slibná, avšak stále ještě křehká,“ řekla šéfka americké diplomacie novinářům po setkáních s iráckými představiteli. „Je to čas naděje, je to dobrý krok na cestě k usmíření,“ řekla na tiskové konferenci se Zibarím. Ten označil návštěvu Riceové za velmi příznačnou.

„Přichází v době, kdy se odehrává velmi pozitivní vývoj na bezpečnostní a politické frontě v Iráku, stejně jako v regionu,“ řekl Zibarí. Zároveň ale Riceová dodala, že stále ještě zbývá hodně práce, která se musí udělat. V této souvislosti poukázala zejména na nutnost uspořádat provinční volby a dále na fakt, že je dosud zablokováno schválení národního zákona o ropě a zemním plynu v parlamentu.

Riceová je členkou delegace prezidenta George Bushe, který je právě na cestě po Blízkém východě. Do Bagdádu přijela z Rijádu, kde je Bush od pondělka; ministryně se k němu večer zase připojí. Mluvčí Bílého domu Gordon Johndroe v Rijádu řekl, že se ministryně i prezident shodli, že je vhodná příležitost zajet do Bagdádu a povzbudit irácké politiky k usmíření a prosazení další potřebné legislativy.

USA se snaží Iráčany přimět k tomu, aby využili současného zklidnění bojů. Bush chce do poloviny roku z Iráku stáhnout většinu z 30.000 vojáků, které tam vyslal loni jako posily. Američané mají nyní v Iráku přes 160.000 vojáků. Bush je od minulého týdne na Blízkém východě a od pátku se zdržuje v oblasti Perského zálivu, kterou opustí ve středu. Prohlásil, že loňská strategie v podobě vyslání posil byla úspěšná. Podle statistických údajů teď ubylo v Iráku násilí o 60 procent.

Irácký ministr obrany Abdal Kádir Džasím ale v pondělí přiznal, že Irák bude zřejmě potřebovat zahraniční vojenskou pomoc při ochraně svých hranic dalších deset let. Vnitřní bezpečnost si prý nebude schopen zajistit sám až do roku 2012. „Domníváme se, že až do roku 2018 respektive 2020 nebudeme schopni sami čelit hrozbě ze zahraničí,“ citoval Džasíma, který je nyní v USA, list The New York Times.

Také Bush tvrdí, že americká armáda, i když ne v té síle, jako nyní, bude muset v Iráku zůstat dlouho. Američtí demokraté ale tlačí na co nejrychlejší stažení vojsk.