Hádky dnes provázely ustavující zasedání keňského parlamentu

Nairobi - Keňský parlament se dnes sešel k ustavujícímu zasedání po zpochybněných volbách z konce prosince, které vedly k vlně násilných nepokojů. Volbu předsedy parlamentu pozdržely slovní potyčky mezi znesvářenými stranami.

Poslanci opozice obvinili vládu, že zfalšovala volební výsledky. Zástupci vládní strany nařkli opoziční Pomerančové demokratické hnutí (ODM), že hlučnými protesty znevažuje památku obětí povolebních násilností.

„Národní volby proběhly tajně a vy jste je ukradli,“ řekl William Ruto z ODM, které žádalo, aby se o předsedovi parlamentu oproti tradici hlasovalo veřejně. Parlament ale přistoupil k tajné volbě, jejíž výsledek zatím není znám.

Vládní Strana národní jednoty (PNU) trvá na tom, že znovuzvolení Mwaie Kibakiho prezidentem je platné a jmenovala minulý týden polovinu vlády národní jednoty. Opozice se však na ní odmítla podílet.

Obě hlavní strany se snaží prosadit svého kandidáta do křesla předsedy parlamentu, který je třetím nejmocnějším mužem v zemi.

První zasedání parlamentu v hlavním městě Nairobi probíhá za silné přítomnosti policie včetně polovojenských jednotek. Na středu, čtvrtek a pátek vyhlásil Odinga další masové protesty po celé zemi, což vyvolává obavy, že znovu vypukne krveprolití.

Mezinárodní společenství vyvíjí tlak na keňské představitele, aby se dohodli na společném vládnutí.

Přimět znesvářené politiky k rozhovorům chce bývalý generální tajemník OSN Kofi Annan, který Keňu dnes navštíví. Minulý týden se pokoušely bez výrazného posunu přivést Kibakiho a Odingu k jednacímu stolu předseda Africké unie John Kufuori a americká vyjednavačka Jendayi Frazerová.

V nairobské chudinské čtvrti Mathare, jednom z centrů nepokojů minulých dvou týdnů, které tvrdě potlačovala policie, vládlo napětí. Příznivci opozice postavili barikády na ulicích, policie je rozebrala.

Vládní ani opoziční strana nezískaly v parlamentu většinu, proto usilují o hlasy menších stran. Ke zvolení předsedy je v prvních dvou kolech hlasování zapotřebí dvoutřetinové většiny, v dalších nadpoloviční většiny.

Kibaki byl podle zpochybňovaných výsledků velmi těsně zvolen prezidentem, ale mnoho jeho spojenců ztratilo svá místa v keňském parlamentu.

Povolební protesty opozice, které přerostly v etnické násilí, si vyžádaly na 700 životů. Zhruba čtvrt milionu lidí kvůli němu uprchlo ze svých domovů.