Republikánské primárky v Michiganu vyhrál Mitt Romney

New York - Bývalý massachusettský guvernér Mitt Romney vyhrál v noci na dnešek republikánské primárky v americkém státě Michigan. Pro Romneyho, který se v Michiganu narodil a vyrostl, jde o významný úspěch ve stranickém souboji o nominaci do prezidentských voleb, v němž zatím vždy skončil na druhém místě. Zvítězil pouze při stranických shromážděních před deseti dny v nepříliš významném státě Wyoming.

Pro Romneyho, který vložil do kampaně v Michiganu miliony dolarů od sponzorů i z vlastní kapsy, je dnešní úspěch významným impulzem před nadcházejícími volbami v Nevadě, Jižní Karolíně a na Floridě a zejména před takzvaným superúterým, kdy budou stranické kandidáty vybírat voliči ve více než 20 amerických státech.

Jako druhý se v Michiganu umístil vítěz primárek v New Hampshire, arizonský senátor John McCain. Třetí příčka patří bývalému guvernéru Arkansasu Miku Huckabeemu, který porazil Romneyho na začátku volebního zápasu v Iowě.

Demokratičtí kandidáti Michigan vynechali a soustředí se na sobotní stranická shromáždění v Nevadě, kde se do velmi těsného vedení dostal podle nejčerstvějších průzkumů senátor Barack Obama před bývalou první dámou, senátorkou Hillary Clintonovou.

Od kampaně v Michiganu hlavní demokratičtí kandidáti ustoupili poté, co vedení Demokratické strany potrestalo michiganskou organizaci za uspořádání voleb v dřívějším termínu. Trestem je, že na stranický nominační sjezd nebude moci Michigan vyslat své delegáty.

Na hlasovacích lístcích chyběla jména Baracka Obamy a bývalého senátora Johna Edwardse. Za těchto okolností dostala nejvíce hlasů Hilary Clintonová.