Tisk pobouřen zrušením papežovy návštěvy římské univerzity

Řím - Protesty některých profesorů a studentů, které v úterý vedly ke zrušení návštěvy papeže na římské univerzitě La Sapienza, ostře odsoudily všechny dnešní velké italské deníky. Corriere della Sera píše o "porážce pro zemi".

Papež Benedikt XVI. měl ve čtvrtek promluvit před vybranými posluchači z řad vyučujících a studentů a oficiálně zahájit letošní akademický rok. Proti jeho návštěvě však protestuje již několik dní skupina profesorů a radikálních studentů.

Vatikán v úterý oficiálním prohlášením oznámil, že papež čtvrteční návštěvu univerzity La Sapienza odložil na neurčito. Důvodem byly zřejmě obavy z nepokojů, napsala agentura AFP.

„Zvítězila karikatura laickosti, laickost radikalizující, vždy připravená být protiklerikální, která chce naslouchat jen vlastním názorům,“ napsal nejrozšířenější deník v zemi Corriere della Sera.

„Až do včerejška byla Itálie zemí tolerantní, kde zároveň existovaly silná náboženská, kulturní, sociální a politická pečeť katolicismu s dalšími kulturami a vyznáními, což bylo zárukou autonomie republikánského státu,“ napsal na první straně přední levicový deník La Repubblica.

„Cosi se však dramaticky změnilo. Papež, který je zároveň římským biskupem, nemůže v takové Itálii roku 2008 ani promluvit na univerzitě ve svém městě. Tento den zůstane navždy zapsán do paměti,“ dodal deník.

Turínská La Stampa hovoří o tvrdé zkoušce laickosti v Itálii a vyzývá „hlasy laickosti“, aby se jasně zdvihly proti těm, kdo na římské univerzitě proti papeži protestují.

„Ubohá církev, ubohá Itálie,“ píše deník pravého středu Il Giornale, který patří rodině bývalého premiéra Silvia Berlusconiho.

Protestem proti papežovi se univerzitní profesoři „dopustili chyby a ukázali, že nevěří dosti v pluralismus“, soudí ekonomický deník Il Sole 24 Ore.