Na Srí Lance 26 mrtvých, ostrov opouští norská mírová mise

Kolombo - Přinejmenším 26 lidí přišlo o život a dalších téměř 70 utrpělo zranění při dnešním pumovém útoku na autobus s cestujícími v provincii Uva v jihovýchodní části Srí Lanky. Krátce po první explozi se ve stejné provincii stalo terčem útoku vojenské vozidlo, výbuch zranil tři vojáky. Dnes přitom skončilo šestileté příměří mezi vládou a tamilskými povstalci a zemi opustila norská mise, která na jeho dodržování dohlížela.

 

Podle ministerstva obrany vezl autobus mnoho školních dětí. Zástupci místních nemocnic však uvedli, že ošetřovali pouze jednu těžce zraněnou čtrnáctiletou dívku a sedm dětí s lehkými zraněními. Mezi mrtvými žádné děti nejsou. Přesto však byly všechny školy v provincii dočasně uzavřeny. Vláda z obou atentátů obvinila povstaleckou organizaci Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE). Ta ozbrojenou cestou usiluje o vytvoření samostatného tamilského státu na severu a východě Srí Lanky a často používá pumové útoky. K dnešnímu incidentu se LTTE zatím nevyjádřila, povstalci se však obvykle k útokům na civilisty nehlásí.

Ostrov dnes opustila norská mírová mise, která od uzavření příměří v roce 2002 dohlížela na jeho dodržování. Velitel mise Lars Jon Solvberg při ukončení jejích operací prohlásil, že jeho lidé jsou návratem Srí Lanky k válce zklamáni. Přesto prý věří, že se dříve či později podaří mírová jednání obnovit. „Jsme absolutně přesvědčeni o tom, že tento složitý konflikt nelze vyřešit vojenskými prostředky,“ řekl Solvberg, podle kterého ani jedna strana nedokáže v občanské válce zvítězit.

Srílanský konflikt, který si od roku 1983 vyžádal přes 70.000 životů, se v letošním roce vystupňoval. Vláda 2. ledna oznámila, že jednostranně odstupuje od příměří, a vzápětí zahájila rozsáhlou ofenzivu proti LTTE. Při posledních srážkách v úterý armáda oznámila zabití 29 povstalců a ztrátu tří vojáků. Rebelové naopak ohlásili, že přišli o tři své ozbrojence a zabili 30 vojáků. Obě strany pravidelně zveličují nepřátelské ztráty a bagatelizují vlastní, skutečný počet obětí není možné ověřit.

Norským vyjednávačům se v minulosti podařilo dojednat mezi oběma stranami příměří, tamilští ozbrojenci ho však neustále porušovali a porušují. Podle vlády, jejíž síly jsou také z porušování příměří obviňovány, chtějí povstalci mírovými rozhovory pouze získat čas, aby si doplnili zbraně a znovu se zformovali.