Izraelskou vládu opustili ruští imigranti, hrozí další odchod

Jeruzalém – Strana ruských imigrantů Izrael je náš domov dnes vystoupila z izraelské koaliční vlády, protože nesouhlasí s mírovými rozhovory s Palestinci. Vládě sice zůstane většina v parlamentu, ale odchodem hrozí i další odpůrci ústupků Palestincům.

Předseda strany Izrael je náš domov Avigdor Lieberman nesouhlasí s tím, aby měli Palestinci vlastní stát. Kabinet premiéra Ehuda Olmerta loni přistoupil na obnovu mírových jednání s Palestinci a tento týden začaly rozhovory o klíčových bodech. Jedná se tedy o hranicích, statusu Jeruzaléma, uprchlících a židovských osadách. Izraelská pravice ani Liebermanova strana v těchto bodech nehodlají Palestincům ustupovat.

„Řekli jsme jasně, že bude-li se jednat o klíčových bodech, ve vládě nezůstaneme,“ řekl dnes Lieberman na tiskové konferenci. Podle něj se mají mírové rozhovory zaměřit na přesun izraelských Arabů na území spravovaná Palestinci.

„Nemáme problém s Palestinci, ale s Araby, kteří žijí v Izraeli. Jejich poslanci jsou mnohem nebezpečnější než vůdci Hizballáhu a Hamasu, protože proti nám operují zevnitř. Vedení rozhovorů na principu území za mír je osudová chyba. Jestliže se stáhneme za hranice, které vznikly v roce 1967, všichni se budou ptát, co bude dál. Skončí snad konflikt a teror? Nezmění se nic,“ prohlásil Lieberman, který byl dosud místopředsedou vlády a také ministrem po strategické záležitosti.

Strana Izrael je náš domov má v parlamentu 11 poslanců a odchodem z kabinetu hrozila už několik týdnů. Debata o tom se uklidnila minulý týden, kdy byl v Izraeli americký prezident George Bush. Právě on loni zorganizoval mezinárodní konferenci v Annapolisu, na níž se rozhodlo o obnově mírových rozhovorů. Minulý týden v Izraeli řekl, že by rozhovory mohly skončit do roka. Hlavní vyjednávači o stěžejních otázkách hovořili poprvé v pondělí a Lieberman se už v úterý sešel s Olmertem k jednání o účasti ve vládě.

Ne všichni poslanci jeho strany ale s odchodem souhlasí. Jeden z nich, Jisrael Hason, řekl, že Lieberman měl raději s Olmertem začít jednat o termínu předčasných voleb.

Vládě po odchodu Liebermanovy strany zůstane v Knesetu většina, protože bude mít 67 ze 120 poslaneckých hlasů. Odchodem hrozí ale také ultrakonzervativní strana Šas. Pak by koalice o parlamentní většinu přišla. Tato strana je podle svých představitelů ochotna tolerovat rozhovory o hranicích a uprchlících, ale nikoli o statusu Jeruzaléma. Její duchovní vůdce rabín Ovadia Josef řekl, že začne-li se s Palestinci jednat o Jeruzalému, Šas okamžitě z vlády odejde.

Současný izraelský kabinet byl sestaven v květnu roku 2006 a Izrael je náš domov se k němu připojil v říjnu toho roku. Odchod této strany vládu oslabuje krátce před 30. lednem, kdy má být zveřejněna konečná zpráva o postupu kabinetu ve válce proti libanonskému Hizballáhu v roce 2006. Očekává se, že zpráva bude vůči Olmertovi i jeho ministrům velmi kritická. Za měsíc bojů tehdy zahynulo přes 1300 lidí. Většina z nich byli Libanonci, ale Hizballáh ostřeloval severní Izrael a izraelská armáda měla nečekaně velké ztráty - přes 100 mrtvých.

V úterý se vystupňoval také konflikt v pásmu Gazy, kde armáda zabila 17 Palestinců. Radikálové na to dnes reagovali další palbou na jižní Izrael, kam dopadlo 25 raket. K rannímu útoku se přihlásila militantní skupina Islámský džihád. Izraelští vojáci na západním břehu Jordánu brzo ráno zabili jednoho z jejích vůdců hledaného Valída Ubajdího. Přišli ho zatknout do jeho domu poblíž Džanínu, ale Ubajdí se snažil uprchnout a přitom na vojáky střílel. Při přestřelce padl.