Total a další odsouzeni kvůli tankeru Erika

Paříž - Francouzská ropná společnost Total byla uznána vinnou z podílu na potopení tankeru Erika, v jehož důsledku bylo v roce 1999 znečištěno bretaňské pobřeží. Za spoluviníky byli označeni také italský rejdař Giuseppe Savarese, kterému loď patřila, Antonio Pollaro, šéf společnosti, která ji provozovala, a společnost RINA, která vydala dobrozdání o schopnosti k plavbě. Soud odsoudil Total a RINA k pokutě 375.000 eur (10,1 milionu korun), Savareseho a Pollara k pokutě 75.000 eur a všechny čtyři dohromady k vyplacení odškodného postiženým ve výši 192 miliony eur.

Postižené regiony, obce a další civilní účastníci sporu žádali celkově asi miliardu eur.

V procesu, který trval skoro rok, bylo obžalováno patnáct fyzických a právnických osob, mezi nimi i kapitán lodi a čtyři pracovníci francouzské záchranné služby. Tuto pětici soud obvinění zprostil. Čtení rozsáhlého rozsudku ještě pokračuje.

Stárnoucí a rezivějící tanker Erika se v prosinci 1999 rozlomil a potopil 70 kilometrů od bretaňských břehů. Posádka byla zachráněna, ale z tankeru se vylilo 20.000 tun topného oleje a zamořilo 400 kilometrů pobřeží. Celá oblast se z toho vzpamatovávala několik let.

Ohledně společnosti Total, která si loď pronajala, dospěl soud k závěru, že se provinila neopatrností, zvlášť tím, že nevzala v úvahu stáří lodi a nesoustavnost její údržby.