Britská rada zastaví činnost obou svých kanceláří v Rusku

Moskva/Londýn - Vedení Britské rady dnes oznámilo, že definitivně zastavuje činnost svých kanceláří v ruském Petrohradě a Jekatěrinburgu. Počátkem týdne se kvůli této vzdělávací organizaci rozpoutala mezi Ruskem a Británií diplomatická přestřelka poté, co navzdory zákazu Moskvy obnovila činnost. Rusko obvinilo Britskou radu z krácení daní a odmítlo jejím zaměstnancům vydávat víza.

„Ruské úřady nám znemožnily pokračovat v práci v Petrohradu a Jekatěrinburgu. Rozhodl jsem se proto pozastavit naši činnost v obou městech,“ prohlásil na dnešní tiskové konferenci šéf Britské rady Martin Davidson. Důvodem jsou podle jeho slov výslechy zaměstnanců Federální bezpečnostní službou (FSB), která je nástupkyní obávané sovětské tajné policie KGB. Kvůli nim dnes neotevřela pobočka v Jekatěrinburgu. Odbočka v Petrohradě, která ze stejného důvodu měla zavřeno ve středu, neotevřela ani dnes.

Britský ministr zahraničí Miliband před britskými poslanci odsoudil ruský postup, který si vynutil uzavření poboček rady. Kroky Ruska podle něj budí vážné pochyby, nakolik hodlá respektovat mezinárodní právo i své závazky ohledně chování vůči vlastním občanům. Rusko nedokázalo předložit žádné důkazy proti dalšímu působení rady, avšak místo řešení sporu v rámci práva dalo přednost „nehoráznému zastrašování“ zaměstnanců rady.

„Takové kroky jsou trestuhodné, nedůstojné velké země, odporují liteře i duchu právního rámce působení Britské rady,“ zdůraznil. „Podobné akce jsme zažili za studené války, ale upřímně jsem si myslel, že to je už za námi.“

Ministr však nezamýšlí zavlékat politiku do kulturní výměny s Ruskem, a tak ani nezruší velkou ruskou výstavu v Londýně, ani nevypoví ruské kulturní atašé z Británie.

Evropská unie vyzvala Moskvu, aby nekladla překážky působení Britské rady. „EU vyjadřuje hluboké politování zejména nad obtěžováním pracovníků Britské rady, jakož i nad administrativními a dalšími opatřeními ruských úřadů,“ uvedlo dnes slovinské předsednictví unie.

Nad postupem ruských úřadů vyjádřila politování i americká diplomacie. „Doufáme, že tyto věci budou čestně vyřešeny způsobem, který umožní Britské radě pokračovat v její záslužné činnosti v Rusku,“ řekl mluvčí Sean McCormack.

Britská rada je nezisková organizace financovaná britským ministerstvem zahraničí. Zabývá se především organizováním kurzů angličtiny a další vzdělávací činností. Ještě před třemi lety měla v Rusku 15 regionálních poboček. Moskva mimo jiné tvrdí, že Britská rada svou činností vykazovala zisk, a měla proto být v Rusku zdaněna. Nařízení o zastavení činnosti se netýká sídla Britské rady v Moskvě. Londýn nařčení odmítá a ruský postup odsoudil.

Rusko-britské vztahy se označují za nejhorší od konce studené války. Vztahy mezi Londýnem a Moskvou se zhoršily například kvůli odmítnutí Moskvy vydat Andreje Lugového, kterého britský Scotland Yard podezřívá z vraždy někdejšího agenta ruské tajné služby Alexandra Litviněnka. Lugovoj, který byl v prosinci zvolen poslancem Státní dumy, obvinění odmítá. Moskva zase od Londýna neúspěšně žádá vydání někdejšího oligarchy Borise Berezovského, který v Británii získal politický azyl, podobně jako čečenského emisara Achmeda Zakajeva. Londýn loni v létě reagoval na neochotu vydat Lugového vyhoštěním čtyř ruských diplomatů z Británie, Moskva zvolila v odvetě stejný postup.

Lukáš Strašík