Izrael provedl test balistické rakety, Írán ostře reaguje

Jeruzalém/Dubaj - Izrael dnes provedl úspěšný raketový test, jímž podle agentury Reuters vyvolal okamžité spekulace ohledně své schopnosti provést jaderné údery na Írán. Takové domněnky se vynořily po nedávných izraelských varováních a obviněních v souvislosti s údajnými jadernými ambicemi Teheránu.

Izraelský premiér Ehud Olmert v pondělí zopakoval, že bude zvažovat „veškeré možnosti“ jak zabránit Íránu ve vývoji jaderných zbraní. Takový postoj dal Olmert a jeho tým jasně na vědomí i americkému prezidentovi Georgi Bushovi během jeho návštěvy Izraele minulý týden.

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád zareagoval na zprávu o dnešním izraelském raketovém testu ostrým prohlášením, že sionistický režim se neodváží na Írán zaútočit. „Izrael ví, že jakýkoliv útok na íránské území by vyvolal tvrdou odpověď. Po ní by Izrael zalitoval, že to učinil, a oni to dobře vědí,“ řekl Ahmadínežád v televizi Al-Džazíra. „Tento zločinný režim nezíská legitimitu cestou hrozeb. Ztratil už rozumový důvod k existenci,“ prohlásil Ahmadínežád a dodal, že země v regionu odmítají Izrael za jeho okupaci palestinských území.

Ahmadínežád vytrvale prohlašuje, že íránský jaderný program má výhradně mírové cíle zajištění energetické soběstačnosti země. Na adresu Izraele íránský prezident nešetří ostrými výpady, v minulosti například prohlásil, že židovský stát by „měl být vymazán z mapy“.

Izraelské ministerstvo obrany v prohlášení pouze lakonicky potvrdilo provedení testu. Zkoušku charakterizovalo jako součást testů raketového pohonu, ale typ zkoušené zbraně neupřesnilo. Raketa byla odpálena ze základny Palmahim, ležící jižně od Tel Avivu. Agentura Reuters s odvoláním na zahraniční analytiky napsala, že zkouška mohla být součástí vývoje střel dlouhého doletu nebo zdokonalování protiraketového obranného systému.

Podle izraelského rozhlasu byla dnes vyzkoušena balistická střela, která může nést nekonvenční nálož, například jadernou. Rozhlas citoval nejmenovaný zahraniční zdroj, podle něhož Izrael vyvíjí střely typu země-země s dlouhým doletem Jericho-3. Podle téhož zdroje židovský stát testuje také zdokonalený protiraketový systém určený na zneškodnění raket krátkého i dlouhého doletu, včetně těch, které vyvíjí Írán, nebo kaťuší, jež používá libanonský Hizballáh.

Rakety Jericho-3 jsou schopné nést jaderné, chemické nebo bakteriologické hlavice o hmotnosti až 1300 kilogramů. Mají dolet 4500 kilometrů, takže by doletěly z Izraele i do Íránu.

Izrael není signatářem Smlouvy o nešíření jaderných zbraní a podle expertů vlastní nejméně 200 jaderných hlavic. Za největší ohrožení považuje Írán a trvá na tom, že Írán se pokouší vyrobit jadernou zbraň. Americké rozvědky loni zveřejnily zprávu, podle níž Írán přestal pracovat na zakázaném jaderném programu v roce 2003. Izraelští experti si ale myslí, že Íránci by mohli mít nukleární bombu v roce 2010.