KLDR zřejmě neopustí jaderné ambice před odchodem Bushe z úřadu

Washington - Severní Korea se velmi pravděpodobně nezřekne svého jaderného arzenálu dřív, než prezident USA George Bush odejde v lednu 2009 z úřadu, prohlásil ve čtvrtek vysoký americký představitel. Podle něho ale musí Peking a Soul vyvinout na Pchjongjang mnohem silnější tlak než dosud, aby se svých jaderných ambicí zřekl, píše agentura AFP.

„Je stále jasnější, že Severní Korea si podrží svůj jaderný statut, dokud nynější americká administrativa neodejde ze svých funkcí,“ řekl ve Washingtonu Jay Lefkowitz, který je zvláštním vyslancem USA ohledně sledování stavu lidských práv v KLDR. Dodal, že „vzhledem k tomu, že ani čínská, ani jihokorejská vláda nejsou připraveny vyvinout na Pchjongjang dostatečný tlak, nedávné kolo rozhovorů o severokorejském jaderném programu se fakticky stalo dvoustrannou záležitostí mezi USA a Severní Koreou“.

Pchjongjang přitom v rámci šestistranných rozhovorů, na nichž se kromě USA, KLDR, Číny a Jižní Koreje ještě podílejí Rusko a Japonsko, akceptoval demontáž svého hlavního jaderného reaktoru v Jongbjonu a zavázal se, že přizná všechny své jaderné programy do konce loňského roku výměnou za hospodářskou pomoc v hodnotě milionu tun energie.

Napětí mezi jednajícími stranami ale opět narostlo, když se ukázalo, že Pchjongjang s přiznáním jaderných programů otálí s tvrzením, že ostatní strany dohody neposkytují KLDR slíbenou pomoc v dohodnutém množství.

Začátkem tohoto měsíce USA vytkly Severní Koreji, že nedodržuje ujednané závazky. Washington zdůraznil, že stále očekává úplný soupis severokorejských jaderných programů. KLDR na to reagovala prohlášením, že své jaderné aktivity oznámila již loni v listopadu.