Čína postaví v Tibetu nejvýše položené letiště světa

Lhasa - Čína do tří let postaví v Tibetu letiště v nadmořské výšce 4200 metrů. Mělo by vyrůst ve městě Ngari, celkové náklady se v přepočtu zatím odhadují na 120 miliard korun. Nové letiště by mělo pomoci zlepšit přísun zásobování v západní části Tibetu a přivést více turistů.

Podle sinologa Martina Kříže dělá Čína více a více kroků, aby se Tibet integroval do Čínské lidové republiky: „V minulém roce byla postavena nejvýše položená železnice. Tyto kroky jsou logické, Čína chce ovládnout ekonomický tok, tzn. jak zboží, tak i výměnu služeb,“ dodává. Za posledních dvacet let zaznamenal Tibet výrazný ekonomický rozvoj. „Otázka je, zda trpí práva tibetského obyvatelstva. Fakta hovoří o tom, že vzrostla průměrná délka života, zlepšují se hygienické i ekonomické podmínky, na druhou stranu zde vzrůstá počet etnických Číňanů,“ poukazuje Kříž.

Tibetští aktivisté však varují, že turistika a migrace obyvatel z Číny může poškodit osobitou kulturu Tibetu a životní prostředí. Tibet je autonomní oblast Číny, která ho obsadila v roce 1950. „Napojení tibetské infrastruktury bezpochyby pomůže Číně připoutat si oblast ještě těsněji,“ tvrdí Kříž.

V Tibetu jsou dnes tři letiště, složitost jejich provozu i nároky na piloty jsou extrémní. „Letadlo sestupuje mezi horskými vrcholy, letiště jsou v údolích, v říčních nivách. Pilot doslova kličkuje mezi vrcholky, je to pro něj opravdu napínavé. Ve vysokých polohách jsou specifické podmínky, výkon motorů zde klesá, problémem je i počasí,“ vysvětluje těžké podmínky letecký publicista Martin Velek.

Tibet podle odhadů čínských úřadů navštíví tento rok více než tři miliony turistů, z toho zhruba 300.000 přijede ze zahraničí. Turisté letos v Tibetu utratí v přepočtu asi deset miliard korun. Očekává se, že do roku 2010 jejich počet stoupne na šest milionů. „Čína se snaží nyní přilákat pozornost celého světa i z důvodu olympiády v příštím roce. Je to i např. ona železnice v Tibetu, která stoupá až do nadmořské výšky přes pět tisíc metrů,“ dodává mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří Tomio Okamura.

Vydáno pod